Intervju

INTERVJU SA AMBASADORICOM RUMUNIJE U BIH DANOM-MANUELOM CONSTANTINESCU

Razgovarala: Selma PUŠINA

SARAJEVO, 1. DECEMBRA (ONASA) – Ambasadorica Rumunije u BiH Dana-Manuela Constantinescu u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o odnosima BiH i Rumunije, vanjskotrgovinskoj razmjeni, potencijalnim investicijama, evropskom putu BiH, kulturi, turizmu…

ONASA: Kako biste ocijenili odnose između BiH i Rumunije?

CONSTANTINESCU: Diplomatski odnosi između Rumunije i BiH uspostavljeni su 1996. godine. Dvadeseta godišnjica naših bilateralnih odnosa u 2016. godini dala nam je priliku da izrazimo naš novi interes za konsolidaciju našeg dijaloga i saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Tokom godina naši odnosi su se razvijali na bilateralnom i regionalnom nivou, ali treći nivo, nivo evropske integracije, postepeno raste. U tom smislu, Rumunija je spremna da nastavi pružati neophodnu podršku, kako tehničku tako i političku, u svim oblastima procesa (pre)integracija, gdje se od nas traži da pružimo pomoć, na osnovu naučenih lekcija i najboljih praksi.

ONASA: Sadašnje ekonomske odnose između Bosne i Hercegovine i Rumunije karakteriše izuzetno mala vanjska trgovina, iako su potencijali ogromni. Kako će Rumunija doprinijeti povećanju vanjske trgovine između dvije zemlje?

CONSTANTINESCU: BiH je treći trgovinski partner Rumunije na Zapadnom Balkanu. Nivo naše bilateralne trgovine pokazuje stabilan rast tokom proteklih godina, a trgovinski bilans je trenutno iskrivljen u korist Rumunije. Što se tiče trgovine BiH sa članicama EU, isključujući bivše jugoslovenske države – Hrvatsku i Sloveniju – tradicionalne i prirodne partnere u BiH, Rumunija je sedma destinacija za izvoz u BiH. Nakon ekonomskog rasta zabilježenog 2017. godine, Rumunija ima svrhu da dalje razvija svoje ekonomske i trgovinske odnose sa BiH, usmjeravajući se na prošireni pristup tržištima i povećani ekonomski rast u obje zemlje.

ONASA: Da li su rumunske kompanije zadovoljne poslovnim okruženjem u BiH i da li govore o potencijalnim investicijama?

CONSTANTINESCU: Poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini je u procesu konsolidacije, kako u pogledu zakonodavstva tako i primjene dobrih praksi. Posvećenost BiH evropskom putu, ako se prati, doprinjet će povećanju povjerenja stranih investitora u poslovno okruženje BiH. Rumunski investitori su sada zainteresovani da razviju svoje poslovanje u inostranstvu, nakon što su se već dugo godina usredsređivali skoro isključivo na razvoj svog poslovanja kod kuće. Rumunski predstavnici preduzeća pokazuju povećan interes na različitim novim tržištima i mogućnostima, uključujući i ekonomske sajmove koji se organizuju u Bosni i Hercegovini i druge događaje koji promovišu lokalno poslovno okruženje. Navedeni sajmovi predstavljaju dobru priliku rumunskim investitorima da se upoznaju sa sredstvima širenja sopstvenog biznisa u BiH.

ONASA: Ambasada Bosne i Hercegovine u Rumuniji stvorila je portal za bh. privrednike koji su dostupni rumunskim kompanijama i privrednicima kako bi poboljšali poslovne veze. U tom kontekstu, koliko ovaj portal doprinosi razvoju poslovne saradnje i da li je već postignut određeni napredak?

CONSTANTINESCU: Svaka inicijativa koja ima svrhu promovisanje investicionog potencijala koji nudi BiH je dobrodošla i korisna za razvoj bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa. Inicijativa Ambasade BiH u Bukureštu dolazi u pravom trenutku, a pod uslovom da je uslijedila intenzivna kampanja za podizanje svijesti javnosti, može povećati vidljivost mogućnosti koje nudi poslovno tržište u BiH.

ONASA: Rumunsko tržište je geografski blizu BiH, a blisko povezano sa potrebama i navikama potrošača i mentaliteta, što doprinosi razvoju saradnje i brojnim aktivnostima. Koliko će Rumunija i BiH iskoristiti ove potencijale i time omogućiti povezivanje gradova i opština i stvarati uslove za saradnju u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja?

CONSTANTINESCU: Zaista, ne postoji samo geografska blizina naše dvije zemlje, već i sličnost običaja i mentaliteta naših naroda, što je vrlo korisno za razvoj naših bilateralnih odnosa. Ono što treba da učinimo je da iskoristimo ove sličnosti za naše zajedničke koristi i prema našim potrebama. Osim postojećeg sporazuma o bratimljenju između Zenice i Hunedoara, već radimo na tvining projektu između Opštine Stari Grad Sarajevo i jednog od administrativnih entiteta u Bukureštu i otvoreni smo za razvoj novih partnerstava između drugih gradova u Rumuniji i BiH.

ONASA: Prema Vašem mišljenju, kakva je dinamika puta BiH ka članstvu u EU i koliko će Rumunija doprinijeti tom putu?

CONSTANTINESCU: BiH je ostvarila značajna dostignuća prošle godine na svom evropskom putu, a pozitivni rezultati su jednoglasno priznati davanjem zelenog svjetla zahtjevu BiH za članstvo u EU i predavanje Upitnika Evropske komisije. Rumunija je u velikoj mjeri podržala ovu pozitivnu realizaciju koja definitivno nije samo težnja već cilj koji preuzima cijelo bosanskohercegovačko društvo. Ovo je prvi korak u pravom smjeru koji treba nastaviti sa odlučnošću i motivacijom u svrhu postizanja značajnih rezultata za Agendu reformi. Nakon implementacije, Agenda reformi će biti “motor” za transformacije u dugoročnom interesu građana, što podrazumijeva poboljšanje životnog standarda, pravde, vladavine prava, mira i sigurnosti. Kao ambasador desetogodišnje članice EU, mogu vam reći da su reforme teške, ali moguće, a sada je vrijeme za BiH da preduzme odlučne korake ka pravom mjestu u porodici EU. Rumunija je spremna da učini dostupnim naučene lekcije i ekspertizira u svim oblastima koje BiH treba ili smatra korisnom i dodatnom vrijednošću. Sljedeće godine je godina mogućnosti za dosije za proširenje koje treba iskoristiti kako bi se omogućilo pozitivno mišljenje Komisije za odluku Evropskog savjeta radi dobijanja statusa države kandidata.

ONASA: Koliko je BiH, sa svojim kulturnim sadržajem, prisutna u Rumuniji i obrnuto?

CONSTANTINESCU: Na univerzalnom nivou, kultura stvara veoma jake i istinske veze, pomažući ljude da se bolje poznaju i imaju lakšu interakciju, pošto omogućavaju komunikaciju, izvan ograničenja jezika. Filmski festival u Sarajevu koji svake godine poziva na produkcije novog Rumunskog bioskopa, podsjeća na sličnosti i bliskost naša dva naroda. Čak i u ovogodišnjem izdanju, rumunski film Meda osvojio je dvije važne nagrade, za najboljeg režisera i za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Naravno, podsjetila bih na Dušana Bugarina, cijenjenog rumunskog umjetnika koji je preminuo prije nekoliko dana, a koji je posvetio 32 godine svoje karijere da donosi radost i sreću ljudima na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

ONASA: Turizam u BiH i Rumuniji je dovoljno razvijen, jer je prisustvo stranaca relativno nisko. Kakve će akcije Rumunija preduzeti u ovom pogledu? Da li će se uspostaviti nove avio linije?

CONSTANTINESCU: Uzimajući u obzir različite ciljeve koji su dio UNESCO-ove kulturne baštine koji se mogu posjetiti u Rumuniji, ali i bogatstvo naših prirodnih predjela, delte Dunava, Karpatske planine, Crno more, atmosfera i šarm velikih gradova kao što su Bukurešt, Iasi, Cluj ili čuveni Sibiu – evropska kulturna prijestolnica u 2007. godini ili autentičnost raznih smještaja koja se na privatnoj strukturi nude na cijeloj teritoriji, nije iznenađujuće da je u prvoj polovini 2017. godine Rumunija zabilježila najveći porast ulaska stranih turistista među zemljama Istočne Evrope. Rumunija je odobrila Master plan za razvoj turističke infrastrukture, višegodišnju investicionu strategiju u ovoj oblasti. Cilj je poboljšanje postojeće infrastrukture i izgradnja novih turističkih objekata.

ONASA: Šta mislite o ulozi i značaju nezavisnog novinarstva i koliko je ono važno za razvoj demokratskog društva?

CONSTANTINESCU: Ne zaboravimo da su najvažnije vrijednosti novinara nepristrasnost, nezavisnost od komercijalnih i političkih interesa i odgovornosti, jer je prenošenje informacija važan dio demokratskog sistema odlučivanja. Zbog toga danas, više nego ikad, nezavisno novinarstvo igra ključnu ulogu u stvaranju i održavanju zdrave, demokratske zajednice. Što se tiče Agencije ONASA smatram da je veoma bitna agencija kao i sve aktivnosti koje ona provodi u što sam se uvjerila kada sam došla u BiH prije nešto više od godinu dana. Način na koji sam to uvidjela jeste da ONASA pokvira različite sektore, odnosno objavljuje vijesti iz različitih oblasti koje su ažurirane i nepristrasne. (kraj)