Intervju

INTERVJU SA PREMIJEROM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE FADILOM NOVALIĆEM

Razgovarala: Selma PUŠINA

SARAJEVO, 27. SEPTEMBRA (ONASA) – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o prioritetnim planovima u narednom periodu, investiranju u željeznice i puteve, saradnji Vlade FBiH i Vlade RS-a, protestima demobilisanih boraca, Reformskoj agendi, zakonu o PIO-u, rebalansu proračuna, perspektivi mladih…

ONASA: Do kraja mandata ostalo je nešto više od godinu dana, koji su prioritetni planovi koje nastojite realizovati u tom periodu?

NOVALIĆ: Vlada Federacije je do kraja mandata odredila jasne prioritete uz pomoć kojih ćemo nastojati da značajno povećamo ekonomksi rast. Radi se o programu “tri puta tri”. U narednom periodu planiramo usvajanje najmanje tri reformska i tri socijalna zakona, te pokretanje tri grupe infrastrukturnih projekata. Tri reformske mjere usmjerene su na porast broja zaposlenih, a to su Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o osnovama zdravstvenog osiguranja. Ovi zakoni su ključni za rješavanje sivih tokova novca. S istim obimom kao do sada oporezivat ćemo ukupna primanja, ali pri tome želimo smanjiti mogućnost odliva novca za zapošljavanje u sivoj zoni ekonomije. Ne možemo graditi ekonomski rast u zoni socijalnih nemira zbog čega i jesmo predvidjeli i tri socijalna zakona. To su Zakon o PIO i dva zakona o borcima kojima ćemo uspostaviti registar i povećati reprezentativnost udruženja. Kada su u pitanju infrastrukturni projekti prioritete će dobiti dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima koje su već prošle sve procedure. Među tim projektima je i izgradnja brzih cesta i autocesta koje umnogome ovise o trošarinama koje moramo povećati kako bismo ih mogli dalje graditi.

ONASA: Nedavno ste se sastali sa delegacijom kineske kompanije CRRC Urban Traffic Kft koja je najavila investiranje u željeznice i puteve u Bosni i Hercegovini. Kada se može očekivati realizacija ovog projekta?

NOVALIĆ: Sa delegacijom CRRC već nekoliko mjeseci vodimo razgovore o ulaganjima u infrastrukturu. Prezentirali smo im niz projekata i za sada su najveše interesovanja iskazali za ulaganja u željezničku infrastrukturu, s obzirom na to da je CRRC svjetski lider u ovoj oblasti sa više od 40 milijardi dolara prometa. Posebno je značajno naglasiti da nude kompletna rješenja i imaju značajna ulaganja u istraživanje i razvoj, što se u konkretnom slučaju odnosi na izgradnju pruge Vareš – Banovići. Njihova posjeta prošle sedmice imala je svrhu pobližeg upoznavanja sa različitim aspektima projekta izgradnje pruge Vareš – Banovići. Upoznali smo visoku delegaciju sa važnošću projekta, ne samo u ekonomskom i transportnom smislu nego i kao važnoj poluzi u razvoju lokalnih zajednica koje bi imale značajne benefite izgradnjom pruge, kao i značajnom rasterećenju privrede o pitanju transportnih troškova, te povećanje finansijske održivosti željezničkog prometa u BiH. Pruga Vareš – Banovići direktno bi povezala Sarajevo i Tuzlu, što je izuzetno važno i za prevoz putnika, kao i prevoz tereta. Organizovali smo i sastanke sa JP Željeznice FBiH kako bi se CRRC upoznao sa tehničkim aspektima projekta, te je organizovana i posjeta opštinama Vareš i Banovići, koje su podržale projekat. Stoga intenzivno radimo na iznalaženju konkretnih modela saradnje prihvatljive za investitora i aktere na strani Vlade i lokalnih zajednica. CRRC je prezentirao modele koje koristi u regionu, trenutno u Mađarskoj, a koji uz određene modifikacije mogu biti primijenjeni i u FBiH.

ONASA: Da li ste zadovoljni dosadašnjom saradnjom dvije vlade (Vlada FBiH i Vlada RS)?

NOVALIĆ: Jako sam zadovoljan dosadašnjoj saradnjom koja od samog početka teče odlično i imuna je na političke trzavice između dva entiteta pa i između stranaka iz kojih dolazimo. Svjesni smo da su ekonomija i razvoj ključni za stabilnost i prosperitet svakog građanina Bosne i Hercegovine, bez obzira na to u kojem entitetu živi i radi. U stalnoj smo komunikaciji, zajedno radimo na harmonizacji zakonskih rješenja, podržavamo se u ispunjavanju obaveza iz Reformske agende, a znam i da odlično sarađuju i ministri naše dvije vlade.

ONASA: Demobilisani borci, koji već više od tri mjeseca protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, najavili su da neće odustati od svojih zahtjeva ni preko zime zbog čega nabavljaju kontejnere. Kada očekujete razrješenje ovog problema i kako komentarišete nastalu situaciju?

NOVALIĆ: Ja se apsolutno slažem sa zahtjevima boraca, no oni od nas sve vrijeme traže nešto što smo još prije protesta uputili u proceduru. Mi od samog početka mandata radimo na sistemskom rješavanju njihovih problema. Trenutno se u parlamentu nalaze i zakoni kojim ćemo uspostaviti registar i povećati reprezentativnost udruženja jer neprihvatljivo je da ih u ovom trenutku postoji 1600. Potpisali smo već sporazum sa boračkim udruženjima o tome da izdvajanja za ovu kategoriju ne budu umanjena ni povećana, ali moraju biti bolje raspoređena. Tu će nam pomoći registar da ustanovimo koliko danas u Federaciji ima boraca, kakav je njihov socijalni status i čiji problemi moraju biti riješeni prioritetno. Naravno, ima i zahtjeva koje je nemoguće izvršiti, a to su dodatne naknade za borce. Mi u ovom trentnutku za potrebe boračke populacije izdvajamo trećinu budžeta. Da ispunimo i taj zahtjev to bi bile dvije trećine. I šta onda sa penzionerima, šta sa razvojnim programima? Moramo biti realni i ne smijemo o tom pitanju kalkulisati.

ONASA: Najavili ste aktivniji rad na onome što je predviđeno Reformskom agendom. U tom kontekstu, koliko Vlada može da uradi na tom putu do kraja godine?

NOVALIĆ: Reformska agenda sadrži 61 mjeru i to je dugoročna strategija zamišljena da bude provođena nekoliko godina. Nijedna reforma ne može biti urađena tokom samo jednog mandata. Ne možemo jednom mjerom ili jednim zakonom preko noći riješiti sve probleme Federacije. Zato smo odredili prioritete i to je upravo program “tri puta tri” o kojem sam već govorio.

ONASA: Šta će biti sa zakonom o PIO? Plan je da se ponovo uputi u Parlament, da li postoji parlamentarna većina koja će usvojiti taj zakon?

NOVALIĆ: Moja Vlada i ja od samog početka mandata radimo na ovom zakonu. Svjesni smo da je ovo bitna tema i nećemo odustati od zakona koji će konačno stabilizovati penzioni fond, osigurati dugoročnu finansijsku održivost, jednostavnije izračunavanje penzija putem bodovnog sistema, ispravljanje određenih nelogičnosti i garancije redovne isplate putem trezora. Više od 400 hiljada penzionera i njihova udruženja su nas podržali i svi su oni svjesni da je situacija ozbiljna i da je ovo trenutak kada nema vremena za kalkulisanje, niti za skupljanje političkih poena. Mislim da je veoma bitan pritisak koji penzioneri prave na poslanike jer smo u proteklom periodu imali situaciju da zakoni nisu bili usvajani zbog neozbiljnosti pojedinih poslanika i njihovog nedolaska na sjednice Parlamenta. Već sam razgovarao na o toj temi sa predsjednicima oba doma i šefovima klubova koji treba da se pobirnu za disciplinu i da se ovi problemi više ne ponavljaju. Znam da su sa predstavnicima poslanika razgovarali i penzioneri tako da sam uvjeren da ćemo ispoštovati rok na koji smo se obavezali, a to je kraj oktobra.

ONASA: Izjavili ste da će se novac od klirinškog duga investirati u brze ceste. Da li je počela realizacija tog plana?

NOVALIĆ: Naše opredjeljenje je da se novac iz klirinškog duga usmjeri u infrastrukturne projekte, konkretno u brzu cestu Lašva -Travnik. Ne želimo da ga potrošimo, već želimo da investiramo u projekte koji donose razvoj privrede i nova radna mjesta. Nažalost, stvari su se u međuvremenu zakomplicirale i moramo uzeti u obzir i trenutno finsnsijsko stanje Federacije. Moramo razmišljati o svojim obavezama prema socijalno najugroženijim grupama, poput penzionera, invalida i svih drugih korisnika socijalne pomoći, pa i o poljoprivrednicima iza kojih je veoma teška godina. Sve te stvari mi ćemo morati da uzmemo u obzir. Konačna riječ je, ipak, na parlamentu koji će usvojiti rebalans budžeta za ovu godinu.

ONASA: Nedavno ste najavili i rebalans proračuna, jer kako ste kazali, bez toga nema kreditiranja Međunarodnog monetarnog fonda. Koje pozicije budžeta će biti izmijenjene?

NOVALIĆ: Rebalans ćemo uraditi zbog nekih dodatnih prihoda kojih nismo planirali prošle godine. To je već pomenut klirinški dug, ali i novac od neraspoređene dobiti javnih preduzeća koji želimo iskoristiti za cestogranju. Radi se o sredstvima društveno korisnih kompanija poput BH Telekoma, Elektroprivrede, HZHB i Aeodroma Sarajevo. Federacija je njihov 90-postotni vlasnik i imamo pravo taj novac potrošiti u društveno korisne svrhe. To su u ovom trenutku ceste, konkretno zaobilaznice oko Sarajeva i Mostara, brza cesta prema Goraždu i put Sarajevo-Žepče.

ONASA: Svjedoci smo aktuelnog odlaska mladih iz BiH tražeći bolje uvjete za život? Šta radi Vlada kako bi ih zadržala i poboljšala njihov život i pokazala im da i ovdje mogu napredovati?

NOVALIĆ: Iseljavanje nije samo ekonomski problem. To je i pitanje sigurnosti, kvaliteta života, pa i nekih ličnih odluka. Ne iseljavaju se ljudi sa biroa, već oni iz privrede koji imaju određene vještine i to je veliki gubitak za nas. Ono što Vlada Federacije može uraditi i što radi je provođenje mjera iz Reformske agende u vezi sa razvojem ekonomije i zapošljavanja. To su zakoni koje sam već pomenuo, a koje sadrži naš program “tri puta tri”. Mi smo do sada pretrpjeli velike gubitke zbog iseljavanja, no mislim da ne moramo biti pesimistični. Ovo je problem s kojim su se borile brojne zemlje istočne Evrope nakon ulaska u Evropsku uniju kad im je olakšano zapošljavanje na Zapadu. No u konačnici se pokazalo da se veliki broj onih koji su otišli za poslom vratio u svoje domovine čim se standard života poboljšao i kod njih. Vjerujem da ovo može biti i slučaj Bosne i Hercegovine.

ONASA: U javnosti se spekuliše o zakonskom rješenju koje se tiče provođenja javnih konkursa prilikom zapošljavanja u javnoj upravi. Šta nam možete reći o tome?

NOVALIĆ: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Agencijom za državnu službu FBiH (ADS FBiH) i nevladinim organizacijama Transparency International BiH (TI BiH) i Centrima civilnih inicijativa (CCI) donijela je zakonsko rješenje iz Reforme javne uprave koje se tiče provođenja javnih konkursa prilikom zapošljavanja u javnoj upravi. Rješenje nalaže da svaka osoba koja aplicira na javni konkurs za posao u državnoj službi ne mora dostavljati lične dokumete. Kandidati koji se prijavljuju na konkurs trebaju samo ispuniti aplikaciju za prijavu koja je dostupna putem interneta i koju je potrebno dostaviti poslodavcu. Tek nakon što kandidat prođe na konkursu potrebno je da dostavi dokumente.

Šta mislite o ulozi i značaju nezavisnog novinarstva i koliko je ono bitno za razvoj demokratskog društva?

NOVALIĆ: Slobodni mediji su svakako nešto bez čega ne može postojati nijedna demokratska država. Dobro je kad neko političare drži pod prismotrom i na taj način utiče na kvalitet njihovog rada. Cijenim kvalitetno novinarstvo i žao mi je što u Bosni i Hercegovini ima i onog nekvalitetnog koje se stavilo u službu određenih interesnih grupa i političkih stranaka. Danas, u eri interneta, teško je ponekad odvojiti neistinitu informaciju ili medijski spin od prave informacije. Zato trebamo još više cijeniti časne profesionalce u ovom poslu i pružati im svu moguću podršku. Kao Vlada posvećeni smo slobodnom informisanju, a kao premijer mogu primijetiti da u BiH postoji mnogo medija. Borba koja se trenutna dešava na medijskom “nebu” odražava se na javno mnijenje bh. građana. Nekada su bh. građani kolateralna šteta tih medijskih ratova, ali kao svijetlu tačku u svemu ovome mogu navesti Agenciju ONASA koja se nije priključivala ni jednoj od tih kampanja. Želim da i ubuduće vaš rad bude neovisan, potpuno novinarski isparavan i da sagledavate priču sa više aspekata u čemu ste već zadržali čast. (kraj)