Intervju

Posjeta direktora Intermer Sarajevo Esada Bezdroba 03.09.2015.

 

INTERVJU: ESAD BEZDROB, DIREKTOR KOMPANIJE INTERMER – SARAJEVO

 

Razgovarao: Hamed IBIŠEVIĆ

SARAJEVO, 9.SEPTEMBRA (ONASA) – Direktor kompanije Intermer Sarajevo Esad Bezdrob u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o osnivanju i djelatnosti firme, najtraženijim proizvodima iz proizvodnog asorrtimana, urađenim poslovima i najznačajnijim poslovnim partnerima, predstavljanju na sajmovima, današnjem poslovanju i problemima s kojima se susreću, obezbjeđenju kvalitetnog drveta za rad…

ONASA: Koje godine je osnovana kompanija INTERMER d.o.o. Sarajevo, te možete li nam detaljnije opisati djelatnosti kojima se ona bavi?

BEZDROB: Kompanija je osnovana 11. augusta 1996. godine kao firma za završne radove u građevinarstvu i izradu namještaja. Do prije par godina prioritetna djelatnost su nam bili završni radovi u građevinarstvu. Dakle, rad s kamenom, keramikom, moleraj, međutim u zadnje vrijeme više smo pažnje posvetili izradi pločastog namještaja uz povremene angažmane kod naših poslovnih partnera i prijatelja na završnim radovima. To je čisto iz ekonomskuih razloga, odnosno ovisno od potražnje na tržištu. U našem proizvodnom asortimanu je proizvodnja kuhinja, ormara, stolova, komoda, dnevnih soba…

ONASA: Imate li podatak koji su proizvodi iz Vašeg asortimana najtraženiji?

BEZDROB: Trenutno je to pločasti namještaj, kuhinje uglavnom, kao i opremanje eneterijera. Svoje proizvode radimo od oplemenjene iverice, medijapana, vrlo malo od masivnog drveta. Radimo i tzv. Američke plakare ali ne dam da se zovu američki plakari nego ih zovem Bosanski plakari sa kliznim vratima. Nažalost, naše proizvode rijetko radimo od pravog, punog drveta jer BiH nažalost, ovakva kakva je i šta se dešava u drvnoj insustriji i šta se dešava s našim šumama mi nemamo kvalitetnog masivnog drveta za proizvodnju namještaja. Mi, naravno, imamo to drvo, ali se izvozi, vani ode oblovina, a ono što nama ostane ne uspijemo kako treba pripremiti za namještaj tako da nam se nerijetko dešavaju reklamacije, a i mi sami često nismo zadovoljno proizvodom.

ONASA: Koliko uposlenih ima Vaša kompanija i planirate li otvaranje novih radnih mjesta?

BEZDROB: Trenutno imamo sedam uposlenih radnika i u ovom trenutku ne planiramo otvaranje novih radnih mjesta dok se ne promijeni ekonomska situacija u državi. Mislim da je danas uspjeh spasiti to što imate, o proširenju da se ne govori. U sklopu firme rade tri radnika u neproizvodnoj djelatnosti, ili takozvano režijsko osoblje, a ostalo su izuzetno kvalitetni stolari.

ONASA: Da li imate u planu širenje svoje djelatnosti, odnosno otvaranje novih poslovnica?

BEZDROB: Nemamo.

ONASA: Na kojem tržištu Vaša kompanija najviše posluje, te sa kojim se problemima kompanija najčešće susreće u poslovanju na bh. tržištu?

BEZDROB: Poslujemo iskjučivo na području Kantona Sarajevo. Najčešći problemi u poslovanju su već pomenuto obezbjeđenje kvalitetnog drveta, a materijal s kojim radimo gotovo sav je iz uvoza. Ploče oplemenjene iverice su iz Austrije, odnosno iz Turske i Rumunije. Sporedni materijal u šta ubrajamo ljepila, trake za kantiranje, šarafe, baglame su iz Slovenije. Naša tvrnica Medijapana u Busovači koja je bila koja je do rata bila među najmodernijim u Evropi danas je ruševina.

ONASA: Da li i kada se Vaša kompanija predstavljala na nekim od domaćih ili međunarodnih sajmova?

BEZDROB: Neposredno poslije rata bili smo dvije godine na Sarajevskom sajmu ali smo prestali učestovati jer nismo vidjeli neku dobrobit iz tog učestvovanja. U stvari, naša najbolja reklama je dobra preporuka, a može i ovako: “naš rad je naša najbolja preporuka”.

ONASA: Možete li predstaviti svoje najznačajnije partnere?

BEZDROB: Možemo se pohvaliti da smo radili i poslije ratnih dešavanja obnovili sve apoteke Javne ustanove Apoteke Sarajevo. U uspješne poslove ubrajamo radove na zgradi ASA Preventa, tada objektu ASA Auto, zgradi Avaza na mjestu današnje Hypo Alpe Adria bank na Alipašinom polju u Sarajevu te hotelu Radon Plaza. Također smo puno stanova radili s GP Butmirom, dok su postojali, s GP Vranicom, GP Putem, ŽGP-om, preduzećem Prograd koje radi stanove za Kantonalni fond za izgradnju stanova šehida i boraca, mnoge banke, domove zdravlja, a u Agenciji za bankarstvo trenutno smo izvršili dopunu namještaja u njihovoj poslovnoj zgradi.

ONASA: Možete li predstaviti projekte Vaše kompanije u proteklom periodu na koje ste najviše ponosni, te koji su planovi aktivnosti za 2015. godinu?

BEZDROB: Objekata je doista mnogo i teško je sada izdvojiti , ali recimo ovim povodom neka to budu zgrade “Avaza”, Upravna zgrada i servisni dio ASA Prevent grupacije, u Vogošći “Mercedesov” servis, brojni stanovi u Vogošći koje radi pomenuti Kantonalni Fond za izgradnju stanova šehida i borac, i mnogi drugi objekti.(kraj)