Intervju

Posjeta ambasadora Češke Jakuba Skalnika 12.05.2015.

 

INTERVJU: JAKUB SKALNIK, AMBASADOR ČEŠKE U BIH

 

Razgovarao: Ajdin BEGANOVIĆ

SARAJEVO, 13. MAJA (ONASA) – Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, odnosima dviju država, pomoći Češke na putu BiH ka EU, o projektima koje Češka planira i provodi u BiH…

ONASA: Kako ocjenjujete odnose BiH i Češke?

SKALNIK: Naši bilateralni odnosi su odlični. Ne postoje otvorena pitanja koja bi opteretila odnos između naše dvije zemlje. BiH je već godinama prioritet Češke za pomoć razvoju. Da navedemo samo jedan primjer – ove godine će u regionu biti realizovano 25 projekata vrijednosti tri miliona eura, koje je obezbjedila Vlada Češke.

ONASA: U kojem segmentu mogu biti unaprijeđeni?

SKALNIK: Još jednom, ne postoje ozbiljni problemi u bilo kojem području naših međusobnih odnosa.
Sporadično, suočeni smo sa nekim problemima.
Kada se radi o našim bh. partnerima u realizaciji projekata suočeni smo sa nedostatkom volje za konstruktivnom saradnjom na nivou entiteta.
Zbog tih komplikacija neki projekti su u zastoju, neki su čak obustavljeni ili prerano prekinuti.

ONASA: Može li Češka pomoći BiH na putu ka EU i u kojim oblastima?

SKALNIK: Uvjeren sam da Češka ima mnogo toga za ponuditi BiH na njenom putu ka EU.
Mi smo prošli proces transformacije od totalitarne, jednopartijske države sa planskom privredom do pluralističke liberalne demokratije sa privredom slobodnog tržišta, u potpunosti uključenoj u zapadni svijet.
Spremni smo ponuditi naše znanje i iskustvo o tranziciji, jer mislim da Češka (i zemlje centralne Evrope) imaju puno kredibiliteta za BiH i druge zemlje u regiji.
Vjerujem da možemo pružiti potrebnu stručnost, posebno u oblasti reforme javne uprave, politike okoliša, obnovljivih izvora energije i tako dalje.

ONASA: BiH je sada u fazi tranzicije koju je Češka prošla nedavno. Može li se uporediti tranzicijski period dvije države?

SKALNIK: Poređenje uvijek može biti primamljivo, ali i obmanjujuće. Iako obje države teže (su težile) da postanu članice EU, obje države su imale jednopartijsku vlast i vjerujem da sličnosti ovdje završavaju. Dok smo mi energično počeli sa kompleksnim reformama u svakom području života našeg društva, bivša Jugoslavije je u isto vrijeme ušla u užasan i krvav rat. Također, mi smo uvijek imali jasnu i nespornu viziju budućnosti naše države, koju je dijelila ogromna većina društva, što, po mom mišljenju, nije uvijek slučaj u BiH.

ONASA: Predstavnici Odbora za poljoprivredu Parlamenta Češke posjetili su krajem aprila BiH. Da li je postignut određen dogovor o saradnji?

SKALNIK: Glavni rezultat posjete bila je potvrda nastavka podrške i pomoći koju Češka godinama pruža BiH u oblasti poljoprivrede.
Predstavnici su obećali podršku ako budu potrebna sredstva za dalje projekte u ovoj oblasti.
Također, ponudili su naše iskustvo u pregovorima o uslovima za poljoprivredu i vezanim poslovima za pridruživanje zajedničkom tržištu tokom procesa pridruživanja sa EU.

ONASA: Sa načelnikom Općine Gradačac Edisom Dervišagićem potpisali ste Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta “Rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u općini Gradačac”. Šta podrazumijeva ovaj projekat?

SKALNIK: Cilj projekta je modernizacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, da bi se omogućilo prečišćavanje otpadnih voda u toj općini, u skladu sa važećim najvišim standardima.
Za tu svrhu izdvojeno je više od dva miliona KM od Češke razvojne agencije.
Naša zemlja ima bogato iskustvo u ovoj oblasti, ne samo u usvajanju modernog zakonodavstva zaštite okoliša, već i njegovom uspješnom provođenju.
Mi smo prošli transformaciju jedne od “najprljavijih” zemalja u Evropi prije 25 godina do jedne od zemalja EU koja je najviše osviještena kada je riječ o zaštiti okoliša.

ONASA: Ambasada Češke pomaže realizaciju projekta “Najpoželjnije zanimanje za mlade Rome” koji će biti realizovan u Zenici, Tuzli, Kaknju i Bijeljini u narednih sedam mjeseci. Koji su krajnji ciljevi projekta?

SKALNIK: Glavni cilj projekta je identifikovanje koje vrste poslova najviše preferiraju mladi iz romske zajednice koji traže posao.
Rezultati bi trebali pomoći vlastima da se bolje i učinkovitije bave pitanjem nezaposlenosti Roma.

ONASA: BiH i Češka su turistički atraktivne zemlje. Može li na tom polju doći do neke saradnje?

SKALNIK: Vjerujem da je moguće uspostaviti saradnju između CzechTourism – naše vladine organizacije čiji je glavni cilj promovisati Češku kao atraktivnu turističku destinaciju i odgovarajućih institucija u BiH.
Naše zemlje imaju mnogo toga za ponuditi, a razmjena informacija, kao i međusobna promocija biće od obostrane koristi. (kraj)