Intervju

Posjeta ambasadora Rusije u BiH Petra Ivantsova 29.12.2014.

 

AMBASADOR RUSIJE U BIH PETR IVANTSOV ZA AGENCIJU ONASA: RUSIJA MOŽE UČESTVOVATI U BORBI PROTIV ‘ISLAMSKE DRŽAVE’ SAMO POD PATRONATOM VIJEĆA SIGURNOSTI UN

 

SARAJEVO, 29. DECEMBRA (ONASA) – Ruska Federacija može učestvovati u borbi protiv grupe “Islamska država” samo ako se ona odvija pod patronatom i uz odgovarajuću odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), rekao je za Agenciju ONASA ambasador Rusije u BiH Petr Ivantsov.
“Dijelimo stav sa cjelokupnom međunarodnom zajednicom kada je riječ o terorističkoj grupi ‘Islamska država’. Smatramo da je ona zlo protiv kojeg se moramo boriti. Međutim, naš stav o tome kako se boriti protiv ‘Islamske države’ razlikuje se od stava Sjedinjenih Američkih Država”, dodao je Ivantsov.
Ambasador Rusije u BiH smatra da odluku o angažmanu stranih oružanih snaga na teritoriji nezavisnih i suverenih država može donijeti samo Vijeće sigurnosti UN.
“Rusija bi pristupila borbi protiv ‘Islamske države’, na teritoriji država na kojima ova grupa djeluje, samo uz odluku Vijeća sigurnosti”, poručio je Ivantsov. (kraj)