Intervju

Posjeta ambasadorice Francuske u BiH Claire Bodonyi 18.12.2014.

 

AGENCIJU ONASA POSJETILA AMBASADORICA FRANCUSKE U BIH CLAIRE BODONYI

 

SARAJEVO, 18. DECEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadoricu Francuske u BiH Claire Bodonyi, koju je informisala o radu Agencije.
Direktorica Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentisanoj, multietnickoj i multikulturalnoj BiH.
Direktorica Begović i ambasadorica Bodonyi razgovarale su i o unaprjeđenju saradnje Agencije ONASA i Ambasade Francuske u BiH.
Ambasadorica Bodonyi obišla je poslovne prostorije, te razgovarala s uposlenicima Agencije.
“U samom srcu ljudskih prava je i sloboda štampe. Da bi se probudila svijest ljudi, da i oni sami stvaraju svoje mišljenje, da ne budu taoci sistema, sloboda štampe mora biti zagarantovana i nezavisna. To košta puno jer su novinari prve mete kada su ratovi u pitanju”, kazala je ambasadorica Bodonyi.
Dodala je da su “novinari u BiH uvijek spremni i imaju izraženu profesionalnost”.
“Mi imamo povjerenja u bh. novinare. Često me pitaju za mišljenje o unutrašnjoj politici u BiH. Nadam se da nikad nisam razočarala odgovarajući odmjereno. Francuska nije ovdje da sudi, već da razumije zemlju u kojoj je zastupljena. Nama je važno biti u kontaktu sa novinarima, kako bi ostali i u kontaktu sa građanima BiH”, rekla je ambasadorica Bodonyi.
Ambasadorica Claire Bodonyi stupila je na dužnost 14. oktobra 2014. godine. (kraj)