Intervju

Posjeta ambasadora države Palestine u BiH Rezeq Namoora 24.10.2014.

 

AMBASADOR DRŽAVE PALESTINE U BIH REZEQ NAMOOR ZA AGENCIJU ONASA: PLANIRAMO IZVOZITI DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE SVETE ZEMLJE U BIH

 

SARAJEVO, 24. OKTOBRA (ONASA) – U implementaciji aneksa o ekonomiji Ugovora iz Osla učinjena je velika prepreka ka procesu uvoza i izvoza Države Palestine jer zahtijeva komplikovanu proceduru koja rezultira paralizacijom slobode kretanja i trgovine, odnosno uvoza i izvoza iz Palestine, za Agenciju ONASA kazao je ambasador Države Palestine Rezeq Namoor.
“Mi moramo dobiti naša prava da razvijamo bilateralne odnose, da počnemo taj proces na osnovu naših palestinskih zakona, odnosno potencijalnih partnera i njihovih zakona bez ikakvih izraelskih ograničenja.”
Namoor je kazao da bi bio zadovoljan ukoliko bi bila uspostavljena trgovinska saradnja sa BiH, a posebno ukoliko ta saradnja započne uvozom palestinskog djevičanskog maslinovog ulja koje se smatra jednim od najkvalitetnijih ulja na svijetu.
“U Palestini se nalazi drvo masline za koje je od strane svjetskih naučnih eksperata dokazano da je staro 5.000 godina. To je zaista velika historijska vrijednost. Ako budemo uspjeli ostvariti trgovačku saradnju sa BiH i eleminisati ograničenja Izraelaca u izvozu, uz pregovor sa nadležim organima u BiH, mogli bismo obezbijediti palestinsko maslinovo ulje iz Svete zemlje po cijeni po kojoj se prodaju maslinova ulja iz drugih država. Smatram da bi takva saradnja bila veoma cijenjena i uspješna s obzirom na kvalitet, ali i duhovnu vrijednost tog ulja”, kazao je Namoor.
Ambasador Namoor je dodao da je to samo jedna od oblasti u kojoj bi BiH i Palestina mogle sarađivati u bliskoj budućnosti. (kraj)