Intervju

Posjeta ambasadora Turske u BiH Cihada Erginaya 17.10.2014.

 

AMBASADOR TURSKE U BIH C. ERGINAY ZA AGENCIJU ONASA: GRAĐANI BIH POSLALI SU JASNE PORUKE NA IZBORIMA

 

SARAJEVO, 17. OKTOBRA (ONASA) – Izbori u BiH pokazali su da su birači izlaskom i glasanjem svima poslali vrlo jasne poruke, kazao je turski ambasador u BiH Cihad Erginay tokom današnje posjete Nezavisnoj novinskoj agenciji ONASA.
“Izabrani lideri svih političkih subjekata imaju jako ozbiljan zadatak pred sobom. Očekujemo da će svi raditi na tom zadatku. Odgovornost je svih političkih subjekata da se sačuva jedinstvo i integritet BiH”, izjavio je Erginay.
Dodao je da svi moraju raditi na tome da se štete nastale nakon majskih poplava što prije ublaže ili prevaziđu, te da se BiH počne ekonomski oporavljati.
“Moraju se činiti koraci ka evropskim integracijama. Ovo su zadaci kako stranaka koje će činiti vlast, tako i opozicije. Sama Turska je okrenuta ka Evropi i Evropskoj uniji”, naveo je turski ambasador.
Na pitanje da prokomentariše izjave predstavnika pojedinih stranaka “da ne žele saradnju sa zemljama Istoka, već sa Zapadom”, Erginay je kazao da je i orjentacija Turske ka Zapadu.
“Turska je jedna od osnivača Misije OSCE, Vijeća Evrope, mi smo kandidati za punopravnog člana Evropske unije, dugogodišnji član NATO i mi smo u demokratizaciji učinili značajne korake. U okviru Evrope, Turska ima najbrži ekonomski razvoj i tu stopu prati iz godine u godinu. Okrenuti smo ka Zapadu, te bilo čije okretanje ka Zapadnu, nama ne može biti smetnja”, poručio je Erginay. (kraj)