Intervju

Posjeta direktora Fondacije za održivi razvoj OdRaz Vinko Jakić 15.05.2014.

 

V.JAKIĆ: SA 40.000 NOVIH RADNIH MJESTA FEDERACIJA BIH VIŠE NE BI TREBALA ZADUŽENJA MMF-A

 

SARAJEVO, 15. MAJA (ONASA) – Direktor Fondacije za održivi razvoj – OdRaz Vinko Jakić izjavio je za Agenciju ONASA da Federaciji BiH (FBiH) u ovom trenutku sa svega 40.000 novih radnih mjesta više ne bi trebala zaduženja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
“Bilo bi još bolje da zaposlimo 100.000 ili 200.000 ljudi, ali bismo u ovom trenutku i sa 40.000 novih radnih mjesta mogli bez međunarodnih zaduženja”, rekao je Jakić i naveo da bi za otvaranje 40.000 novih radnih mjesta trebalo izdvojiti oko dvije milijarde KM.
Podsjetio je da je Fondacija OdRaz ranije plasirala kredit od 54 miliona KM, nakon čega je Svjetska banka (WB) uradila analizu efekata tog kredita koji je bio namijenjenih malim i srednjim preduzećima.
“Analiza je pokazala da smo sa 54 miliona KM otvorili oko 2.000 novih i zadržali 4.000 postojećih radnih mjesta. Došli smo do zaključka da radno mjesto u malim i srednjim preduzećima košta oko 25.000 KM, ali uzećemo da je optimalno da za jedno radno mjesto treba izdvojiti oko 50.000 KM. Dolazimo do zaključka da nam je potrebno dvije milijarde KM da bismo otvorili 40.000 novih radnih mjesta”, precizirao je Jakić.
Kako je kazao, osim finansijskih sredstava, potrebna je i sinergija Fondacije OdRaz, entitetskih vlada, Vijeća ministara BiH…
“Novaca ima, a kada bi postojala i ta sinergija, bez ikakvih problema mogli bismo u ovoj godini izdvojiti milijardu KM, iduće još toliko, tako da bismo za dvije godine zaposlili 40.000 ljudi”, naglasio je Jakić i dodao da, nažalost, nema dovoljno dobre volje za korištenje makroekonomskih instrumenata za otvaranje novih radnih mjesta.
Prema njegovim riječima, kada je Fondacija OdRaz krenula s novom kreditnom linijom za mala i srednja preduzeća, mnogi su očekivali da će se sredstva teško plasirati, ali se desilo suprotno.
“Pošto poznajem gospodarsku situaciju, rekao sam da će to ići veoma brzo i bio sam upravu, tako da nova kreditna linija ide dvostruko brže od prošle. Ima dvostruko više zahtjeva i plasiranih sredstava. Za 40 dana smo plasirali čak 27 miliona KM. Naši poduzetnici imaju ideja i divim im se da imaju snage raditi u ovakvom okruženju”, dodao je Jakić.
Naveo je da su sredstva koja se plasiraju posredstvom Fondacije OdRaz ubjedljivo najbolje plasirana sredstva u BiH.
“Sva sredstva plasiramo putem komercijalnih banaka, što znači da nema uticaja politike, i naplata tih sredstava je stopostotna. Kada se država zadužuje kod MMF-a, samo pokrivamo budžetski deficit, ali mi sredstva plasiramo direktno malim i srednjim preduzećima putem komercijalnih banaka i ona se vraćaju, nisu nepovratna. Već iz prve kreditne linije imamo više od 27 miliona KM povrata i ta sredstva ponovo idu malim i srednjim preduzećima, čime otvaramo nova radna mjesta”, rekao je Jakić.
Podsjetio je da OdRaz ima vrlo jasne uvjete po kojima se mogu dobiti kreditna sredstva, te da se finansiraju samo ona poduzeća koja stvaraju nova vrijednost. (kraj)