Intervju

Posjeta generalnog direktora kompanije EM ONIKS D.O.O. Lukavac Enes Memić 30.04.2014.

 

INTERVJU: GENERALNI DIREKTOR KOMPANIJE ‘EM-ONIKS’ D.O.O. LUKAVAC ENES MEMIĆ, DOBITNIK PRIZNANJA ‘NAJMENADŽER 2013. U BIH’

 

Razgovarala: Lejla KURTOVIĆ

SARAJEVO, 30. APRILA (ONASA) – Generalni direktor kompanije “EM-ONIKS” d.o.o. Lukavac Enes Memić u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o značaju priznanja “Najmenadžer 2013. u Bosni i Hercegovini” koje mu je dodijeljeno u decembru prošle godine u Banjaluci, rezultatima s kojima je kompanija okončala prošlu poslovnu godinu i prva dva mjeseca 2014., trenutno aktuelnim i planiranim projektima, zapošljavanju, ambijentu za privređivanje u BiH, poslovnim planovima kompanije “EM-ONIKS”…

ONASA: Dobitnik ste priznanja “Najmenadžer 2013. u Bosni i Hercegovini”. Koji je značaj ovog priznanja za Vas i šta smatrate ključem Vašeg uspjeha?

MEMIĆ: Svako priznanje, da li moje lično ili priznanje za firmu, znači mi puno. Smatram da priznanja sama po sebi ne znače puno ukoliko ih ne prate dobri poslovni rezultati. Također, svako od njih je i priznanje mojim uposlenicima jer su i oni umnogome zaslužni za dobre rezultate firme, a i svako priznanje jača imidž same firme EM-ONIKS.
A šta smatram ključem mog uspjeha!? U posljednje vrijeme možemo često čuti izraze “upravljanje ljudskim resursima“, ljudski resursi i slično. Sigurno je da ljudski resursi jedne kompanije čine njen stub. Ono što je ključ uspjeha jedne kompanije je i uspjeh i vještina samog menadžera da uz sebe ima dobar, osposobljen i funkcionalan tim. Timski rad predstavlja srž funkcionisanja jedne kompanije i olakšava put do uspjeha. Zato i smatram da uspjeh moje kompanije ne leži samo u mojim dobrim idejama i odlukama, već uveliko i u ljudima koji su zajedno sa mnom moje ideje i odluke sprovodili u djelo, a koji su, kao i ja, sastavni dio kompanije.

ONASA: Sa kakvim ste rezultatima okončali prošlu poslovnu godinu i prva dva mjeseca 2014. godine?

MEMIĆ: Kada su u pitanju osnovni finansijski pokazatelji za 2013. godinu, ostvarili smo prihod od 11.925.265 KM, dobit od 191.651 KM, izvoz od 758.319 KM, a proizvodnji rezultati su 2.922.405 KM.
U januaru ove godine prihod je iznosio oko 880.000 KM, proizvodnja oko 250.000 KM, dok je u februaru prihod bio oko 950.000 KM, a proizvodnja oko 245.000 KM.

ONASA: Na kojim projektima trenutno radite i možete li uskoro najaviti nove projekte ili investicije?

MEMIĆ: Firma “EM-ONIKS” d.o.o. već niz godina uspješno posluje sa velikim brojem firmi kako u zemlji, tako i u inostranstvu. S obzirom na to da smo se kroz jedan dio svoga poslovanja opredijelili za proizvodnju, svakodnevno ispitujemo tržište o mogućnostima proširenja proizvodnog i uslužnog asortimana. Tako je početkom 2013. godine nabavljen i instalisan najnoviji laser “Platino new“ i nova presa od firme Prima Power Italija. Laser “Platino new“ može da reže limove: željezo do 20 mm, inox do 10 mm i aluminijum do osam mm, kao i cijevi svih oblika (četvrtaste, okrugle i ovalne) od 40 mm do 300 mm. Za kratko vrijeme su obučeni i osposobljeni radnici za rad na laseru i presi i već se uspješno posluje sa nekoliko firmi.
Znamo da je laserska tehnologija najsavremenija u sektoru metalske industrije i sama nabavka stroja govori o našem budućem pravcu razvoja, kao što smo rekli proizvodnja, proizvodnja i samo proizvodnja.
Ovdje bih naveo i najvažnije investicije u posljednjih pet godina: izgradnja motela “Oniks“ vrijednosti 910.000 KM, ulaganja u transportna sredstva i mašine 650.000 KM, ulaganja u mašine i opremu za proizvodnju profila 200.000 KM, ulaganje u laser, presu, dodatnu opremu i alat i adaptaciju hale 1.300.000 KM, izgradnja dvoetažnog parkinga u sklopu Hotela “Senad od Bosne“ 700.000 KM, ugradnja bioprečišćaća otpadnih voda u sklopu Hotela “Senad od Bosne“ 35.000 KM i ulaganja u zemljište i zgrade (pomoćne objekte) 155.000 KM. Znači, ukupna ulaganja iznose 3.950.000 KM.

ONASA: Koliko “EM-ONIKS” ima radnika i planirate li u ovoj godini nova zapošljavanja?

MEMIĆ: Ukoliko se planira dalji razvoj firme, posebno u oblasti proizvodnje, normalno je da se planira i otvaranje novih radnih mjesta. Ako uporedimo broj zaposlenih prije 10 godina, kada smo imali 26 radnika, sa 2014. godinom, kada je u firmi zaposleno 80 radnika plus 10 u kćerki firmi “Em-Oniks-Trans“, onda možemo zaključiti da će se daljim razvojem firme stvarati i potreba za novom radnom snagom.

ONASA: Kako ocjenjujete ambijent za privređivanje u BiH? Sa kojim preprekama se najčešće suočavate u poslovanju?

MEMIĆ: Malo je prostora i vremena da bih prenio sve svoje poruke i razmišljanja o daljem napretku i razvoju ekonomije u BiH. Moja osnovna poruka svim firmama, i velikim i malim i privatnim i državnim, je da je veoma malo međusobne komunikacije, kontakata i razmjene mišljenja. Nedostaje nam krovno udruženje da zajedno sumiramo sve naše probleme i zajedno istupamo prema državnim institucijama. Mi smo ti koji najbolje znamo sa čime se susrećemo u svom radu, kakve sve prepreke i probleme moramo rješavati da bi firme i dalje uspješno poslovale. Smatram da smo zajedno mnogo jači i da će se naš “zbirni“ glas puno dalje i bolje čuti.
Moja poruka političarima je: posjetite nas nekada, popričajte s nama, mi ne tražimo mnogo, samo da izdvojite malo vremena da čujete i naša mišljenja i prijedloge. Ovdje namjerno kažem “malo vremena“ jer vjerujte mi nemamo puno vremena da raspravljamo o politici, mi samo želimo da damo svoje sugestije i prijedloge i moguća rješenja za silne probleme koji nas koče u daljem radu i razvoju.
Naravno da ima šansi za bolji život. Pogledajte samo kako se mi privatnici borimo i razvijamo naše firme. Planiramo pokretanja novih proizvodnih pogona, novih trgovina, novih malih zanatskih radnji i velikih međunarodnih firmi. To je dokaz da nas sve zajedno čeka sigurno puno bolja budućnost i da vrijedi živjeti i ulagati na svim prostorima BiH.

ONASA: Koji su ključni poslovni planovi kompanije “EM-ONIKS” do kraja ove godine?

MEMIĆ: Jedan od ključnih planova naše kompanije je dalji razvoj proizvodnih kapaciteta. Trenutno smo u pregovorima sa jednom stranom firmom o proizvodnji profila za suhu gradnju pod njihovim brandom. Također, plan nam je povećanje usluga laserskog sječenja metala. Realizacijom ovih aktivnosti uveliko bi se povećao izvoz firme i otvorila nova radna mjesta.
Cilj nam je da i dalje poslujemo fer i korektno sa svim našim kupcima i dobavljačima, jer smatramo da iza uspjeha naše firme stoje i naši kupci i dobavljači.

ONASA: Kakvi su vam planovi i dugoročne ambicije kao menadžera?

MEMIĆ: Iako firma “EM-ONIKS“ za sada najviše profita ostvaruje kroz trgovačku djelatnost, smatram da je su tri osnovna stuba mog preduzeća kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti, proizvodnja, proizvodnja i proizvodnja. Ovaj poredak nije slučajan, jer samo stvaranje vlastitog proizvoda i usluge može firme i našu državu voditi dugoročno ka boljem sutra i održivom razvoju.
Moja vizija “EM-ONIKS“ u budućnosti je da firma bude prepoznatljiva po proizvodnim pogonima i da najveći profit ostvaruje iz oblasti proizvodnje. Ulaganje u nove proizvodne kapacitete stvara i potencijal za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih kadrova.
Također, ne smijemo zanemariti i ono na što smo posebno ponosni, a to je Hotel “Senad od Bosne“ koji je postao prepoznatljiv sa svojom kvalitetom i uslugom ne samo u BiH, nego i u širem regionu. Tako da imamo u planu i nova ulaganja u Hotel i Motel, kao i stvaranje povoljnog turističkog okruženja na jezeru Modrac. Mi kao zemlja nismo ni svjesni koje potencijale imamo u oblasti turizma. Ovo govorim iz razloga što veoma često putujem u inostranstvo zbog poslovnih obaveza i vjerujte mi da ovakvih lijepih i raznolikih predjela, planina, rijeka, jezera ne možete baš svugdje vidjeti. Lijepa je naša zemlja, među najljepšim i zato u oblasti turizma vidim veliki potencijal za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. (kraj)