Intervju

Posjeta zamjenice ministra finansija i trezora Edita Đapo 17.12.2013.

 

ZAMJENICA MINISTRA FINANSIJA I TREZORA BIH E.ĐAPO: TEKSTOVI ARANŽMANA SA IMF-OM SU JAVNI DOKUMENTI

 

SARAJEVO, 17. DECEMBRA (ONASA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je član Predsjedništva već osam godina i svake godine ta institucija predlaže budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza, a u dijelu međunarodnih obaveza prikazan je plan zaduživanja i otplate obaveza koje dospijevaju, izjavila je za Agenciju ONASA zamjenica ministra finansija i trezora BiH Edita Đapo, komentirajući Komšićevu najavu da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (IMF).
Kako je kazala Đapo, tekstovi aranžmana sa IMF-om su javni dokumenti.
“Svi aranžmani, kao i izvještaji i ocjene misije IMF-a o napretku u polju reformi na koje se BiH obvezala su objavljeni na web stranici IMF-a, naravno na engleskom jeziku. Prema mojoj ocjeni, ovakve izjave najviših dužnosnika u BiH su smiješne, ali nažalost one imaju svoje posljedice jer urušavaju ugled, štete imidžu naše zemlje i stvaraju nepovjerenje međunarodnih organizacija u institucije BiH”, kazala je Đapo.
Prema njenim riječima, u BiH je postalo simptomatično da ljudi koji obnašaju važne funkcije sami protiv sebe podižu prijave.
“Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović nedavno je protiv sebe podigao krivičnu prijavu, a izgleda da sada i Predsjedavajući Predsjedništva BiH želi sam sebe da tuži”, dodala je Đapo.
Komšić je ranije najavio da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH sa IMF-om, polazeći od činjenice, kako je naveo, da nijedan ovlašteni organ u BiH nikada nije odobrio ni pregovore ni zaključenje tih aranžmana.
“Zavisno o budućoj odluci Ustavnog suda BiH, obratiću se i Tužilaštvu BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su neovlašteno zadužili BiH za više milijardi dolara”, naveo je Komšić i naglasio da je naknadnom provjerom u Predsjedništvu BiH ustanovljeno da su svi aranžmani sa MMF-om protivustavno i protivzakonito zaključeni i potpisani.
“Naime, nijedan aranžman nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od Ustavom BiH i zakonom ovlaštenih institucija BiH, nije dao saglasnost da se o njima uopšte pregovara”, saopštio je ranije Komšić i dodao da nijedan aranžman BiH sa IMF-om nikada nije javno objavljen i da je nemoguće doći do tih tekstova. (kraj)