Intervju

Posjeta Ministra Raseljenih Osoba i Izbjeglica FBiH Adila Osmanovića

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO MINISTAR RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA FEDERACIJE BIH ADIL OSMANOVIĆ

 

SARAJEVO, 15. JULA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića, kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je istaknula da je misija Agencije ONASA kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.
“Prijatno sam iznenađen organizacijom i radom Agencije ONASA. Pored toga što sam smatrao da imam dovoljan broj informacija o ovoj agenciji, danas sam zaista prijatno iznenađen osobljem koje je ovdje uposleno, njihovom educiranošću i pristupom poslu, te sa jednom i starijom i mlađom generacijom visoko obrazovanih kadrova, koji garantiraju zaista uspješnu aktivnost i svijetlu budućnost pred Agencijom ONASA”, rekao je ministar Osmanović, nakon što je obišao poslovne prostorije i razgovarao s uposlenicima Agencije.
“Radi se o Agenciji koja je od 1994. godine stalno prisutna, a u BiH i šire se ne bi mogao zamisliti tako jedan kvalitetan pristup informacijama bez ove agencije”, smatra ministar Osmanović.
Govoreći o ulozi nezavisnog i objektivnog novinarstva u savremenom demokratskom društvu, ministar je kazao da je za takva društva nezavisno novinarstvo temelj bez kojeg se ne može imati kvalitetna izgradnja i nadgradnja jednog demokratskog sistema.
“U BiH, kao tranzicijskoj zemlji, znamo da je novinarstvo prolazilo i prolazi kroz različite faze. Imamo i dalje jedan značajan broj medija koji ne mogu baš kazati da su nezavisni, iako bi se željeli predstaviti kao takvi. Također, imamo značajan dio medija koji je zaista na visini zadatka i žele da budu objektivni i nezavisni, te da plasiraju informacije koje će, prije svega, biti odgovorne, kvalitetne i sa što je manje moguće demantija”, rekao je ministar Osmanović.
Dodao je da se nada kako će u BiH uvijek biti prisutno nezavisno novinarstvo, na jednom zadovoljavajućem nivou.
Adil Osmanović imenovan je za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH 17. marta ove godine. (kraj)