Intervju

Posjeta ambasadora SAD-A

 

AGENCIJU ONASA POSJETIO AMERIČKI AMBASADOR U BIH PATRIK MUN

 

SARAJEVO, 21. JULA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadora SAD-a u BiH Patrika Muna (Patrick Moon), kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je istaknula da je misija Agencije ONASA kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.
Američki ambasador je u društvu supruge Danute Mun i suradnika obišao poslovne prostorije Agencije i razgovarao sa uposlenicima.
“Jako sam impresioniran Agencijom ONASA, te kvalitetom osoblja i njihovom posvećenošću da pruže nezavisne vijesti, bez ikakvih predrasuda izvana”, kazao je američki ambasador.
Govoreći o važnosti nezavisnih i transparentnih medija, ambasador Mun je rekao da su oni ključni za demokratski sistem koji dobro funkcionira.
“SAD i ostale članice međunarodne zajednice pružale su pomoć medijima i novinarima u BiH sve do 2006. godine. SAD su bile zadovoljne jer su pomogle da budu stvoreni jaki nezavisni mediji. Međutim, od tada smo malo razočarani što mediji u ovoj zemlji nisu toliko nezavisni koliko bi trebali biti, da ima previše interesa koji ih kontroliraju, bilo da su to poslovni, politički interesi ili možda da vlasti kontroliraju medije i poruke koje se šalju ljudima. Možda, što je još gore da ne daju pristup u medijima njihovim protivnicima. To nije u najboljem interesu demokratskog društva, tako da zaista radimo naporno da bismo promovirali nezavisne medije, visoke novinarske standarde, istraživačko novinarstvo, stjecanje vještina kod novinara, kao i alternativne izvore vijesti i informacija za javnost. Zaista, puno radimo na tome da poboljšamo status novinara i nezavisnih medija u BiH”, rekao je ambasador.
Ambasador je naglasio da veoma cijeni rad velikog broja novinara u BiH, ali je istaknuo zabrinutost činjenicom da su pojedini mediji isuviše pod utjecajem političkih stranaka, poslovnih interesa i u nekim slučajevima samih vlasti, što onda ograničava pristup javnosti slobodnim informacijama i kritičkoj procjeni vijesti.
“To je ono što ne želimo vidjeti i mislimo da je puno bolje za građane BiH da imaju pristup svim vrstama pozicija, stavova i mišljenja, te informacija koje su precizne i koje ne filtrira neko drugi”, kazao je američki ambasador.
Patrik Mun preuzeo je dužnost američkog ambasadora u BiH u septembru 2010. godine.