Intervju

Posjeta ambasadora Irana

 

AMBASADOR IRANA U BIH POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 28. OKTOBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Gholamreza Yousefija, kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je kazala da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Ambasador Yousefi je kazao da je impresioniran radom Agencije ONASA.
“Iranska ambasada je pretplaćena na Engleski servis Agencije ONASA, te je on jedan od osnovnih izvora informacija putem kojeg se informišemo o dešavanjima u državi. Takođe sam pozitivno iznenađen velikim brojem stručnih kadrova u Agenciji koji profesionalno obavljaju svoje zadatke”, kazao je ambasador Yousefi.
Ambasador je rekao da sa ostalim ambasadorima u BiH često razgovara o profesionalizmu i nezavisnim radom Agencije ONASA, te da i oni istiću zadovoljstvo uslugama koje Agencija pruža.
“Ambasadama i ministarstvima vanjskih poslova danas veoma je značajno da imaju vijesti na dnevnoj osnovi. Tradiocionalni način diplomatije se dramatično promijenio. Prije nekoliko godina uspostavljena je javna diplomatija, a suština javne diplomatije je novinarstvo kako bi se imao čvršći kontakt sa javnim mnijenjem. Osnovni izvor i instrument javne diplomatije su mediji i novinarstvo. U tom kontekstu, neki ljudi kažu da novinarstvo zamjenjuje tradicionalnu diplomatiju”, rekao je ambasador Yousefi.
Dodao je da u posljednih nekoliko godina većina ministarstava vanjskih poslova, uključujući i iransko ministarstvo vanjskih poslova, uspostavila urede za javnu diplomatiju kako bi iskoristila sve mogućnosti za kontakte za javnim mnijenjem.
Tokom posjete, ambasador Irana u BiH, u pratnji prvog sekretara Ambasade Ramina Zare i savjetnika Mohsena Bayat Ghiasija, obišao je poslovne prostorije Agencije Onasa i razgovarao sa uposlenicima.
Ambasador Yousefi je stupio na dužnost 1. maja 2010. godine. (kraj)