Intervju

Posjeta ambasadora Mađarske

 

AMBASADOR MAĐARSKE U BIH LASLO TOT POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 22. SEPTEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu ambasadora Republike Mađarske u BiH Lasla Tota (Laszlo Toth), kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je kazala da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Ambasador Tot je kazao da veoma cijeni rad Agencije ONASA.
“Prvi put sam došao u BiH 1995. godine, Agencija ONASA je već postojala i u tim vremenima ste stvarali vrlo realnu sliku o dešavanjima u BiH, te, zbog toga, imate moju podršku”, kazao je ambasador Tot.
Istaknuo je da ga raduje činjenica da je u Agenciji ONASA uposlen veliki broj žena sa univerzitetskom diplomom.
“Smatram da se ženama u svakodnevnom životu, na tržištu rada, moraju dati iste prilike za rad, kao što to muškarci imaju. Tokom obilaska prostorija i razgovora sa uposlenicima Agencije, uvjerio sam se u nevjerovatan profesionalizam i posebno cijenim što upošljavate dosta mladih obrazovanih kadrova”, rekao je mađarski ambasador.
Izrazio je spremnost da potakne saradnju mađarskih i bh. novinara kako bi mogli razmjenjivati mišljenja i iskustva, te je naglasio da vrlo bitnim smatra približavanje fakulteta BiH i Mađarske.
“Zadovoljstvo mi je bilo proći vašom Agencijom, osjećam jako puno pozitivne energije i želim vam puno sreće da nastavite s dobrim radom”, rekao je ambasador Tot.
Prema njegovim riječima, Mađarska će od 1. januara naredne godine predsjedavati Evropskom unijom (EU), što znači da će pred sobom imati mnogo više zadataka.
“Od prvog dana radimo na stabilizaciji regiona, jer od stabilnosti i mira nema važnije stvari. Ovo je jedan historijski trenutak za Mađarsku, a ja, kao ambasador, učiniću sve da sa novinarima i obrazovnim ustanovama razgovaramo i pružimo svu potrebnu pomoć o pitanjima Ustava. To je jedan od naših bitnijih zadataka”, poručio je ambasador Tot.
Dodao je da je Mađarska, od kako je članica EU, jako puno napredovala.
Podsjetio je da je grad Pečuh ove godine proglašen evropskim glavnim gradom kulture, a dosta mađarskih gradova se pobratimilo s bh. gradovima.
“Mi, Mađari, jako volimo BiH i u interesu nam je da vašu državu upozna što više građana Mađarske”, naglasio je ambasador Mađarske.
Integralni intervju sa ambasadorom Mađarske Agencija ONASA objaviće naknadno.
Ambasador Tot stupio je na dužnost 26. februara 2010. godine. (kraj)