Intervju

Posjeta Premijera Vlade Federacije BiH

 

PREMIJER FEDERACIJE BIH MUSTAFA MUJEZINOVIĆ POSJETIO AGENCIJU ONASA

 

SARAJEVO, 26. MAJA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović danas je u sjedištu Agencije u Sarajevu primila u posjetu premijera Federacije BiH (FBiH) Mustafu Mujezinovića, kojeg je informirala o radu Agencije.
Generalna direktorica Begović je, ovom prilikom, kazala da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH, s ciljem širenja svoje mreže i izvan BiH.
Premijer Mujezinović je rekao: “Bez ikakvog laskanja i podilaženja Agencija ONASA je zaista vrhunska organizacija, odnosno kombinacija iskustva i mladosti. ONASA je servis koji očito daje usluge koje su cijenjene na tržištu.”
Prema njegovim riječima, u današnje vrijeme je teško postići nezavisnost i objektivnost, “a najbliže tome mislim da je ONASA”. “Agencija ONASA je specifičan medij koji ne ovisi o senzionalističkim vijestima. Vašu agenciju i još nekoliko medija visoko cijenim kao potpuno i 100-procentno objektivne.To su mediji koji daju objektivne informacije – kakve jesu, te ostavljaju korisniku da dalje izvodi zaključke, koji su, ako se vijest dobro prenese očigledni, odnosno da nikoga ne povrijede, a dođu do istine. Nažalost, u ostalim slučajevima ne možemo govoriti o neovisnom novinarstvu, gdje sve ovisi od senzacija i tržišta”, rekao je, između ostalog, federalni premijer.
Kao primjer, premijer je naveo da se, “analizom bilo koje vijesti iz jula prošle godine s naslovnih strana novina ili iz najava dnevnika, kada se najavljivalo smanjivanje penzija i bankrot Federacije BiH i slično, sa ove vremenske distance možemo vidjeti da to nisu bile vijesti, nego zloguko predviđanje i pokušaj uticaja na javno mnijenje, kao i na one koji donose odluke”.
Premijer Mujezinović je rekao da ovakvo informisanje “kao krajnju konsekvencu ima negativan uticaj na stanje u državi.”
Tokom posjete, premijer FBiH Mustafa Mujezinović obišao je poslovne prostorije i razgovarao s uposlenicima Agencije ONASA. (kraj)