Vijesti

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH BEĆIROVIĆ POZVAO AMBASADORE U UN DA PRUŽE PODRŠKU REZOLUCIJI O SREBRENICI


NEW YORK, 15. MAJA (ONASA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Denis Bećirović održao je odvojene sastanke s ambasadorom Turske Ahmetom Yildizom, ambasadorom Mozambika Pedrom Comissáriom, ambasadorom Meksika Héctorom Vasconcelosom i ambasadoricom Kolumbije Leonor Zalabata Torres u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg.
Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.
Dr Bećirović je tokom ovih razgovora istakao značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću, te pozvao ambasadore da podrže usvajanje rezolucije.
Podrška rezoluciji o Srebrenici manifestuje odgovornost članica UN-a i njihovu brigu o budućnosti, ali značajno i doprinosi razumijevanju boli s kojom su žrtve suočene.
Porodice žrtava Srebrenice danas se suočavaju s otvorenim i agresivnim negiranjem genocida i svijet ima obavezu da im pomogne, prije svega ispravnim razumijevanjem i širenjem istine, koja je potvrđena i pred sudovima UN-a, dodao je dr Bećirović.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bećirović je podsjetio da je počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od strane najviših sudova UN-a: Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.
Rezolucija o Srebrenici je dio nastojanja UN-a da se u kontinuitetu međunarodna zajednica suprotstavi svakoj mogućnosti da genocid bude ponovljen bilo gdje, a to je moguće postići širenjem istine i kroz obrazovanje novih generacija, koje moraju znati kako strašne posljedice genocida mogu biti, dodao je dr Bećirović. (kraj)