Vijesti

MOSTAR: DRŽAVNI SLUŽBENICI I NAMJEŠTENICI SUDA I ZK UREDA MOSTAR PRED ŠTRAJKOMMOSTAR, 13. MAJA (ONASA) – Državni službenici i namještenici Opštinskog suda i Zemljišnoknjižnog (ZK) ureda u Mostaru uputili su otvoreno pismo u kojem upozoravaju na ”diskriminaciju koja se posljednjih 14 godina provodi” nad njima. 
Pisali su Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, ministarstvima pravde BiH, Federacije BiH i, Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Vladama HNK-a i FBiH, OHR-u i ombudsmanu za ljudska prava BiH navodeći kako se nadaju da će im pomoći ostvare ”osnovne uvjete za život”. 
”U javnosti je stvoren dojam da uposlenici koji rade u javnoj instituciji imaju visoka primanja. Međutim, stvarnost je daleko od istine. Naprotiv, ovim otvorenim pismom državni službenici i namještenici Općinskog suda u Mostaru žele upoznati sve navedene institucije na diskriminaciju koja se posljednjih 14 godina provodi nad nama. Prema sadašnjoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi namještenici u Općinskom sudu u Mostaru ostvaruju primanja po osnovu plaće u iznosu koji ih tek održava na životu. Nijedna Vlada HNK do sada nije ovo stanje pokušala promijeniti”, naveli su u saopštenju.
Obzirom na prirodu posla, posebno žele istaći namještenike koji su svakodnevno izloženi stresnim situacijama, te od čije odgovornosti i predanosti radu uveliko zavisi i sam rad ne samo ovog suda nego i Kantonalnog suda HNK, Tužiteljstva HNK, Vrhovnog suda FBiH, privrednih društava, građana, u konačnici i sudaca, te uposlenika Opštinskog suda u Mostaru. 
“Neto plaća namještenika sa SSS u Općinskom sudu u Mostaru iznosi 1.072 KM, ali kad se odbije porez na dohodak uposlenik dobije ispod 1.000 KM. Podsjećamo da potrošačka korpa prema posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku iznosi 2.917,50 KM te je jasno vidljivo da su naše tvrdnje kako smo dovedeni na rub egzistencije itekako istinite. Uposlenici Opštinskog suda u Mostaru nisu ostvarili niti obećanu jednokratnu pomoć po odluci Vlade FBiH donesenu krajem prošle godine iako je ova uredba objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, a prestaje da važi 30.6.2024. godine. Ostalo je samo još dva mjeseca da nam se ova Vlada smiluje i dodijeli obećanu pomoć”, navode u pismu.
Dodaju kako su državni službenici i namještenici Opštinskog suda u Mostaru u još jednom nezavidnom položaju jer je 2010. godine donesen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH koji članom 63. tog Zakona je propisano ‘Rok za donošenje propisa o plaćama i naknadama Kantoni/Županije, općine i gradovi u Federaciji dužni su donijeti svoje usuglašene propise iz oblasti plaća i naknada s ovim zakonom u roku od 90 dana od dana primjene ovog zakona’. 
“Za razliku od drugih kantona u FBiH, HNK do danas nije donio usuglašeni propis s prednje citiranim krovnim propisom, a što je dovelo do toga da su namještenici unutar ovoga Kantona, pa smo tako i mi kao namještenici suda u Mostaru već više od desetljeća diskriminirani u odnosu na namještenike u institucijama federalne razine, odnosno u odnosu na namještenike u institucijama drugih kantona čije su Vlade donijele Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti”, saopšteno je.
Državni službenici i namještenici Opštinskog suda i Zemljišnoknjižnog (ZK) ureda u Mostaru ističu kako se ” nadaju da će ovo otvoreno pismo potaknuti adekvatnu reakciju nadležnih organa na nivou HNK, te da nećemo biti prinuđeni zaštitu svojih prava tražiti u sudskom postupku ili pak kroz obustavu rada. 
“Smatramo da je vrijeme da se sa ovakvom praksom prestane, te da Vlada HNK donese propise koji će spriječiti diskriminaciju državnih službenika i namještenika Opštinskog suda u Mostaru u odnosu na ostale uposlenike istog ranga na području HNK. U konačnici, nadamo se da će napokon biti ujednačena prava i obaveze svih državnih službenika i namještenika u FBiH. Želimo istaknuti da od zahtjeva da uklonite diskriminaciju, nećemo odustati te da ćemo na tome insistirati i u budućnosti kroz razne aktivnosti državnih službenika i namještenika Opštiskog suda u Mostaru”, naveli su u pismu državni službenici i namještenici Općinskog suda i ZK ureda u Mostaru. (kraj) N.H.