Vijesti

ŽENE U CRNOM I HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA: USVAJANJE REZOLUCIJE UN ŠANSA ZA DRŽAVU I DRUŠTVO DA SKINE LJAGU SA IMENA SRBIJE U REGIJI I SVIJETU





BEOGRAD, 6. MAJA (ONASA-FoNet) – Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava saopštili su danas da je “priznavanje genocida u Srebrenici i usvajanje Rezolucije UN šansa za državu i društvo da skine ljagu sa imena Srbije u regiji i svIijetu”.
“Pozdravljajući namjeru većeg dijela članica Ujedinjenih nacija da se donese rezolucija o genocidu u Srebrenici, kojom se, između ostalog, negiranje genocidnog karaktera tog zločina kvalifikuje kao kažnjivo djelo, podsjećamo da smo počev od 2009. godine kontinuirano zahtjevale od vlasti u Srbiji da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici”, navodi se u saopštenju.
Iz te dvije organizacije podsjećaju da su takođe zahteval ida se negiranje genocida proglasi krivičnim djelomi dodaju da su te zahtjeve podržavale su i podržavaju brojne organizacije civilnog društva iz cijele Srbije.
“Dolaskom Srpske napredne stranke (SNS) 2012. u sve su većoj mjeri se osporava genocid i rehabilituju njegovi organizatore i počinioce”, dodaje se u saopštenju.
Takođe se ističe da su pokušaje dela međunarodne zajednice da se u Savjetu bezbjednosti UN donese odgovarajuća obavezujuća rezolucija “blokirani vetom stalnih članica SB koje podržavaju aktuelni režim u Beogradu”.
“Ovu zakašnjeluu, ali neophodnu rezoluciju, direktno je svojim sistematskim rehabilitovanjem i slavljenjem najgorih ratnih zločinaca iz redova srpskog naroda isprovocirao aktuelni režim Aleksandra Vučića. Njeno donošenje neće dovesti do toga da će bilo ko u svijetu smatrati srpski narod genocidnim”, navodi se u saopštenju.
Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava ocjenjuju da “takva iskrivljavanja smisla rezolucije predstavljaju grubu manipulaciju”
“I dokazuju da Aleksandar Vučić i njegovi sledbenici negiraju razliku između istine i obmane, negiraju elementarnu logiku i vrijeđaju saznajne moći građana i građanki kojima se oni obraćaju. To što se djela organizatora genocida, koji imaju svoja sudski utvrđena imena i prezimena, kao i djela izvršilaca (vojnih i bezbjednosnih struktura i paravojnih formacija) kvalifikuju kao zločin genocida nikako ne može tumačiti kao dokaz da je bilo koji narod genocidan”, dodaje se u saopštenju.
Kako kažu Žene u Crnom i Helsinški odbor za ljudska prava, rezolucija ima i jednu moralnu dimenziju.
“Ona omogućuje da se suočavanjem sa zločinačkom prošlošću naše društvo oslobodi nametnutog izjednačavanja zločinaca sa cijelim narodom i na taj način otvori perspektivu pridruživanja Srbije porodici prosperitetnih demokratskih zemalja Evrope i svijeta”, ističe se u saoopštenju.