Vijesti

U PREPUNOJ VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR: ODRŽANA PRVA JAVNA RASPRAVA O NACRTU URBANISTIČKOG PLANA CENTAR





SARAJEVO, 28. MARTA (ONASA) – Jučer je u prisustvu velikog broja predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti više nivoa, organizacija, udruženja, arhitektonske struke i sugrađana, u velikoj sali Općine Centar održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Centar).
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt urbanističkih planova na području Kantona Sarajevo: Urbanistički plan urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), kao i urbanističke planove za urbana područja Hadžića, Ilijaša i Trnova, sa zaključkom o stavljanju ovog dokumenta na javni uvid i javnu raspravu u trajanju od 60 dana.
-Ovaj plan se prvi put radi u Kantonu Sarajevo, jer je zadnji put usvojen 1985. godine.
Ova činjenica govori koliko je ovo važan dokument i koliko je važno vaše učešće gdje će svaka vaša primjedba i sugestija biti proslijeđena prema Skupštini Kantona Sarajevo koja usvaja plan.
Nije slučajno što se prva rasprava dešava u sali naše Općine, mislim da je 16. aprila zakazana završna rasprava također u Općini Centar.
Ovaj plan oslikava stvarne potrebe naših žitelja i uvijek je izazov uskladiti potrebe naših sugrađana i interese investitora koji žele da grade na području naš općine.
Općinski budžet se puni između ostalog od prodaje gradskog građevinskog zemljišta i značajan prihod od ovoga se iskoristi za kapitalna ulaganja.
Ne smijemo biti protiv investiranja samo to treba dovesti u ravnotežu interesa ljudi koji ovdje žive i onih koji žele da ulože svoj novac u našu općinu, kazao je načelnik Mandić.
Grafički i tekstualni prilozi usvojenog Nacrta urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo dostupni su na uvid na web stranici Općine Centar u odjeljku „Urbanistički planovi“ na sljedećem linku: https://www.centar.ba/urbanisticki-planovi.
Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, je ovom prilikom govorio o važnosti ovog razvojnog dokumenta na koji je moguće dostavljati sugestije i primjedbe. – Ovom prilikom želim da naglasim da ovaj urbanistički plan za razliku od regulacionog se ne spušta na ličnu imovinu i katastarske čestice, objasnio je Muharemović.
Svi zainteresirani subjekti mogu obaviti uvid u planski dokument u prostorijama Općine Centar (kancelarija broj 231/II) svaki radni dan u terminu od 13 do 15 sati, kao i u prostorijama 19 mjesnih zajednica Centra. Građani mogu dostaviti svoje sugestije ili primjedbe u pisanoj formi na Protokol Općine Centar – za Službu za prostorno uređenje i investicije (Mis Irbina 1), te putem mjesnih zajednica, kao i elektronskim putem na sljedeće mail adrese: alma.varatanovic-guso@centar.ba ili ednana.jasarevic@centar.ba.
Prezentaciju Nacrta urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo za područje općine Centar je obavio Edin Jenčiragić, pomoćnik direktora Zavoda za planiranje razvoj Kantona Sarajevo za prostorno-plansku dokumentaciju i voditelj plana, dok je dr. Michael Walczak u ime univerziteta „ETH Zurich“ prisutnima predstavio projekat „Urbana transformacija Sarajeva“ (UTPS), kojeg ovaj univerzitet iz Švicarske radi u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoj Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu.