Vijesti

ZAMJENIK MINISTRA VANJSKIH POSLOVA JOSIP BRKIĆ SASTAO SE S ODBOROM ZAMJENIKA STALNIH PREDSTAVNIKA NATO





SARAJEVO, 26. MARTA (ONASA) – Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om mr.sc. Josip Brkić sastao se 25. ožujka 2024. godine u Briselu s Odborom zamjenika stalnih predstavnika NATO-a (NATO DPRC).
Na početku susreta zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost članovima Odbora zamjenika stalnih predstavnika NATO-a na njihovoj predanosti i prilici za razgovor i razmjenu informacija o provedbi aktivnosti u svezi s Programom reformi 2023. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da NATO zadržava fokus na dijalogu s državama kandidatima, unatoč vrlo složenom sigurnosnom trenutku u kojem živimo, te da ostaje snažno predan sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
Izvijestio je, kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, da je na temelju doprinosa prikupljenih od relevantnih institucija Bosne i Hercegovine pripremljen nacrt Programa reformi 2023. Kada je riječ o realizaciji aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripremilo je Informaciju o provedbi aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, koja je dostavljena sjedištu NATO-a u Briselu.
Naglasio je da su institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavile provoditi aktivnosti, odnosno reformske procese koji su utvrđeni Programom reformi.
Ocijenio je da Informacija o stupnju provedbe u političkom, gospodarskom, obrambeno-sigurnosnom, resursnom i pravnom smislu potvrđuje da postoji jak temelj za nastavak suradnje između BiH i NATO-a.
Podsjetio je da su integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om, uz jačanje regionalne suradnje, prioriteti vanjske politike BiH.
U svezi s obrambenom politikom BiH zamjenik Brkić informirao je da je u tijeku realizacija projekata koji se odnose na modernizaciju naoružanja, opreme i infrastrukture kroz NATO DCBI i EU EPF programe, u skladu s Pregledom obrane i Planom razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.
Dodao je da je vrlo važno da se Bosna i Hercegovina spominje u Godišnjem izvješću NATO-a za 2023. godinu, koje je glavni tajnik objavio 14. marta ove godine.
Naglasio je da je Bosna i Hercegovina i dalje spremna uključiti se u sadržajnu suradnju s NATO-om u širokom spektru sigurnosnih pitanja te najavio da će se u listopadu ove godine u našoj zemlji održati Simpozij NATO Partnerstva 360, koji ima globalni karakter, i na kojem saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije mogu raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se suočavaju naša društva.
Kada je riječ o europskom putu naše zemlje, zamjenik ministra Brkić pozdravio je prošlotjednu Odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, kao i činjenicu da je Europska komisija prepoznala ostvareni reformski napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu ka EU.
Izrazio je očekivanje da će Europska komisija raditi na razvoju pregovaračkog okvira – preduvjeta za određivanje datuma prve Međuvladine konferencije.
Zaključio je na kraju da je pred nama je izazovan reformski proces, u skladu s kriterijima iz Kopenhagena, ali da ostajemo odlučni da Bosnu i Hercegovinu učinimo punopravnom članicom europske obitelji.