Vijesti

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH BEĆIROVIĆ: SIDRAN JE SVOJIM DJELIMA OSTAVIO NEIZBRISIV PEČAT U KULTURNOM NASLIJEĐU BIH






SARAJEVO, 24. MARTA (ONASA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je saučešće povodom smrti akademika Abdulaha Sidrana.
Na početku obraćanja, Bećirović je rekao kako je BiH izgubila jednu od najznačajnijih ličnosti.
“Duboko me je potresla vijest o smrti akademika Abdulaha Sidrana, našeg istaknutog pisca, pjesnika i scenariste. Bosna i Hercegovina izgubila je jednu od najznačajnijih ličnosti u savremenoj historiji naše zemlje. Abdulah Sidran je svojim djelima ostavio snažan i neizbrisiv pečat u kulturnom naslijeđu naše zemlje. Pamtit ćemo ga i kao čovjeka istinski predanog ideji nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Smatrao je da umjetnik ima važnu društvenu funkciju, s obavezom da uvijek bira stranu slobode, istine i pravde”, rekao je Bećirović.
Poručio je kako je Sidran o beskompromisnoj borbi za istinu i čast, ideji snažne Bosne i Hercegovine nepokolebljivo govorio do posljednjeg dana.
“Akademik Abdulah Sidran dao je mnogo Bosni i Hercegovini. Svojim djelima i angažmanom zadužio je i nas i buduće generacije. Porodici, prijateljima i svim građanima Bosne i Hercegovine, koji su uvažavali djelo našeg književnika akademika Abdulaha Sidrana upućujem izraze dubokog saučešća. Porodici želim sabur, a našem Abdulahu Sidranu vječni rahmet”, zaključio je Sidran. (kraj)