Vijesti

MINISTAR KONAKOVIĆ NA PRESU SA TAJANIJEM I SCHALLENBERGOM: DANAŠNJI GOSTI SU VELIKI ZAGOVORNICI EU PUTA BIH I PRUŽAJU NAM VELIKU PODRŠKU



SARAJEVO, 4. MARTA (ONASA) – Na konferenciji za medije, upriličenoj nakon sastanka sa ministrima vanjskih poslova Italije Antonija Tajanija i Austrije Alexandera Schallenberga, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je kako su danas analizirali ono što je u proteklom periodu od zadnje posjete učinjeno.
“Zaista mogu reći da su naša dva današnja gosta veliki zagovornici EU puta, i pružaju nam veliku podršku”, kazao je Konaković i dodao kako je urađeno jako puno na EU putu BiH.
“Vidjet ćemo da li je to dovoljno, s obzirom da imamo još neke uslove koje bismo trebali do same sjednice Evropskog vijeća ispuniti – neki su u proceduri, mislim da ćemo već danas imati Zakon o sukobu interesa na sjednici Vijeća ministara”, tvrdi Konaković.
“Ovo je najbolji izvještaj BiH u njenoj historiji, ali je pred nama još nekoliko važnih zadataka, ono što je vrlo važno, ne na štetu institucija BiH, bez obzira što je ovo vrlo važan trenutak za BiH, navodi Konaković koji naglašava kako su podvukli još jednom važnost ekonomskih procesa – BiH obim trgovinske razmjene sa zemljama članicama i kandidatkinjama ima u potpunom kapacitetu.
“Izvozimo preko 93% proizvoda u zemlje EU. Ako se paket podrške Zapadnom Balkanu implementira onako kako je planirano, BiH dobija novih milijardu eura na raspolaganje za podršku svojoj ekonomiji, ali i priliku da svoje tržište, čak i prije punopravnog članstva, značajno integriše u jedinstveno tržište EU”, kazao je Konaković.