Vijesti

OTS: OTKRIVANJE INVESTICIONIH MOGUĆNOSTI INDIJE U IZUZETNO ATRAKTIVNIM INDUSTRIJSKIM SEKTORIMA NA FORUMU WTCA GBF



BANGALORE, 29. FEBRUARA (ONASA – OTS) – Asocijacija svetskih trgovinskih centara® (WTCA®), globalna trgovinska organizacija koja povezuje preko 300 lokacija Svetskih trgovinskih centara® (WTC®) u blizu 100 zemalja — i Svetski trgovinski centar Bengaluru biće domaćini 54. godišnjeg WTCA Globalnog poslovnog foruma (GBF) u Bengaluruu u Indiji od 3. do 6. marta.
Indija važi za petu najveću svetsku privredu po nominalnom BDP-u i treću najveću po paritetu kupovne moći. Bengaluru, kog često nazivaju „Silikonskom dolinom Indije“, poznat je po najsavremenijem napretku i statusu centra kreativnosti. Strateška lokacija GBF-a u Bengaluruu će WTCA članicama i prisutnim delegatima pružiti priliku da se upoznaju sa dinamičnim i brzorastućim poslovnim okruženjem ovog regiona.
Forum će pokazati snagu globalne WTCA mreže, podstaći poslovne odnose i ukazati na mogućnosti za ulaganje u Karnataki u 12 različitih industrijskih sektora: poljoprivredi i preradi hrane, auto-industriji, avijaciji i astronautici, biotehnologijama, obrazovanju, teškim mašinama, IT-ju, ITeS-u i elektronici, proizvodnji, nekretninama i građevinarstvu, tehnološkim startap-ovima, tekstilu i odeći i putovanjima i turizmu.
U nastavku su informacije Privredne komore Bengalurua (BCIC), partnera foruma WTCA GBF 2024 o nekim od tih sektora:

POLJOPRIVREDNO-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA U INDIJI
Indija je poznata kao jedan od vodećih proizvođača poljoprivrednih proizvoda sa poljoprivrednim zemljištem koje se prostire na ukupno 157,35 miliona hektara. Kao druga po veličini poljoprivrednog zemljišta na svetu, Indija je odlična lokacija za poljoprivredno-prerađivačku industriju. Poljoprivredne sirovine ove zemlje su ukorenjene u tradiciji i nude maksimalne mogućnosti za zapošljavanje uz minimalna finansijska ulaganja. Poljoprivredno-prerađivačka industrija u Indiji ne samo da obezbeđuje dodatnu potražnju za različitim poljoprivrednim proizvodima, već i ključno tržišno povezivanje za izvoz.
Indija danas važi za jednog od vodećih izvoznika poljoprivrednih proizvoda na svetu. Najviše se izvoze pirinač, šećer, začini, bivolje meso, pšenica, kafa, voće i povrće. Pored toga, Indija nudi mogućnosti za proizvodnju prosa i nus-proizvoda, kornišona, začina, semena povrća, mlečnih proizvoda, žitarica, organske hrane, bio-đubriva, meda i cvetnih kultura. Ova zemlja je poznata po visokokvalitetnom mangu i naru i veliki je proizvođač kafe, kornišona, svile, zelene ljute paprike i indijske urme. Indija je posvećena održivom razvoju u celom poljoprivrednom sektoru, promovisanju napredne poljoprivredne opreme i mašina, skladišnim sistemima i najsavremenijim tehnologijama.

POGLED NA SEKTOR PROIZVODNJE AUTOMOBILA U KARNATAKI
Karnataka se ističe kao dinamični ekonomski centar sa trećom po veličini ekonomijom među saveznim državama Indije i nominalnim državnim bruto domaćim proizvodom od neverovatnih 20,5 biliona rupija u fiskalnoj 2022. godini, ili impresivnih 305,000 rupija po glavi stanovnika, po čemu je među prvih pet saveznih država u Indiji. Ova savezna država veliki deo svog ekonomskog uspeha pripisuje sektoru usluga, koji čini značajnih 66% ukupne ekonomije. Glavni proizvodni sektori Karnatake su hardverski inženjering za auto-industriju, proizvodnja sistema čipova i proizvodnja elektronike. Jedan od ključnih činilaca masovnog razvoja proizvodnje je auto-industrija, koja za podsticanje rasta koristi najsavremenije tehnologije kao što su aditivna proizvodnja i veštačka inteligencija.
Karnataka ojačava svoje proizvodne mogućnosti, a automobilski sektor je jedan od ključnih igrača sa impresivnom statistikom u pogledu velikog obima proizvodnje automobila, dvotočkaša i komercijalnih vozila. Pored toga, izvoz vozila ove savezne države daje veliki doprinos prisustvu Indije na svetskom tržištu. Karnataka posebnu pažnju obraća na istraživanje i razvoj u automobilskom sektoru, što je dovelo do velikog tehnološkog napretka i izvrsnosti proizvoda. Isto tako, dobro integrisani ekosistemi lanaca nabavke u ovoj saveznoj državi garantuju efikasne proizvodne procese i pravovremene isporuke.
Forum 2024 GBF, uz podršku Privredne komore Bengalurua, poslužiće kao glavna platforma za saradnju sa automobilskim sektorom. Ovaj događaj će okupiti proizvođače, kreatore politike i relevantne stručnjake koji će razgovarati o trendovima i istraživati mogućnosti za partnerstva i nove poslovne prilike. Sa dostignućima Karnatake u auto-industriji u fokusu, forum GBF za cilj ima da ubrza napredak i učvrsti reputaciju ove savezne države kao jednog od lidera u proizvodnji automobila Indije.

PROIZVODNJA I NOVE TEHNOLOGIJE KARNATAKE
Inicijativa pod nazivom „Samodovoljna Indija“ je ostavila trajni trag na industriju Karnatake. Naglasak na samodovoljnosti je doveo do revizije zavisnosti lanaca nabavke, a potom je usledio rast mogućnosti specifičnih za ovu saveznu državu. Za Karnataku je ovo značilo porast investicija u istraživanje i razvoj, programe unapređenja veština i osnivanje proizvodnih centara. Naročito auto-industrija svedoči o rastu lokalnih proizvodnih mogućnosti, sa posebnim naglaskom na električna vozila i tehnologije alternativnih goriva. U međuvremenu se i sektor aeronautike priključio ovoj inicijativi jačanjem saradnje između javnog i privatnog sektora u domaćoj proizvodnji ključnih komponenti i sistema.
Mogućnosti u oblasti napredne proizvodnje obuhvataju specijalizovanu izradu primenjenih materijala. U Indiji takođe postoji potencijal za proizvodnju metala i polimera u prahu za pokrivanje kako domaće tako i međunarodne potražnje. Pored toga, postoji mogućnost kreiranja dodatnih automatizovanih tehnika za naprednu proizvodnju kao što su otprašivanje, uklanjanje podrške i izglađivanje pare. Mogućnost leži u primeni integrisane digitalne platforme na bazi AI koja obuhvata CAD, CAM i CAE kapacitete za smanjenje troškova proizvodnje. Isto tako, postoji šansa za otvaranje centralizovanih postrojenja za upravljanje rezervnim delovima kako bi se zadovoljile industrijske potrebe i obezbedile savetodavne usluge za unapređenje standardnog dizajna koji koristi DfAM.

KARNATAKA U INDIJI: MOZAIK NASLEĐA, PROŠLOSTI I GENIJALNOSTI (SAVEZNA DRŽAVA DOMAĆIN FORUMA GBF 2024)
Indija sa svojom živopisnom kulturom, raznolikim geografskim karakteristikama i poznatim istorijskim znamenitostima kao što je čuveni Tadž Mahal ima neodoljivu privlačnost vrhunske turističke destinacije. Kao savezna država domaćin foruma GBF 2024, Karnataka predstavlja atraktivan region Indije koji se odlikuje izraženom kombinacijom kulturnih, istorijskih, gastronomskih i tehnoloških čuda. Turizam Karnatake savršeno oslikava suštinu slogana „Jedna država, mnogo svetova“ i nudi širok spektar iskustava koji zadovoljavaju različita interesovanja i ukuse. Bilo da posetioci žele da upoznaju kulturu, isprobaju uzbudljive kulinarske specijalitete, dožive susrete sa prirodom, ispitaju poslovne mogućnosti ili prosto uživaju u raskošnim zadovoljstvima, Karnataka obećava za svakog nešto posebno. Kao savezna država domaćin foruma GBF 2024, Karnataka želi srdačnu dobrodošlicu svim posetiocima i poziva ih da krenu na nesvakidašnje putovanje koje prevazilazi sva očekivanja i ostavlja neizbrisiv trag u sećanju. (kraj)