Vijesti

PREDSJEDATELJICA VMBIH KRIŠTO PUTEM VIDEOVEZE SUDJELOVALA NA 10. SAMITU EBRD O ULAGANJU U ZAPADNI BALKAN


SARAJEVO, 26. FEBRUARA (ONASA) – Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas, putem video veze, na 10. jubilarnom samitu EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan.
Tijekom obraćanja predsjedateljica Krišto je govorila o poslovnoj klimi u BiH, pogodnostima za inozemne ulagače i regionalnim projektima.
Naglasila je kako je Bosna i Hercegovina na korak do otvaranja pregovora s EU-om te da smo zemlja koja je postigla zapanjujući napredak u poboljšanju poslovnog okruženja u proteklih godinu dana kroz snažan reformski proces.
Predsjedateljica je istaknula kako je BiH otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja. Rekla je da su komparativne prednosti naše zemlje pogodan zemljopisni položaj, prirodna bogatstva i ljepote, tradicija industrijske proizvodnje, velik broj raspoloživih industrijskih zona, lokacija i proizvodnih objekata, povoljno zakonodavstvo, niski porezi, kvalificirana radna snaga, valuta vezana za euro, mnogobrojni potpisani bilateralni i regionalni sporazumi, perspektiva pridruženja EU i postinvesticijski programi za inozemne ulagače. Napomenula je da mnogobrojne inozemne kompanije djeluju uspješno u Bosni i Hercegovini kroz 283 aktivna investicijska projekta, od kojih je najviše u sektorima poljoprivrede i proizvodnje hrane, turizma i energetike.
Predsjedateljica Krišto je upoznala sudionike 10. samita EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan s ključnim prioritetima Bosne i Hercegovine u regionalnim projektima koji se odnose na infrastrukturno povezivanje, zelenu tranziciju gospodarstva i razvoj ruralnih područja.
Naglasila je da je za gospodarski razvoj i povezivanje s regionalnim i europskim tržištima od ključnog značaja razvoj infrastrukture.
Istaknula je da Bosna i Hercegovina prepoznaje značaj zelene tranzicije, kao ključnog elementa održivog razvoja i modernizacije gospodarstva te kroz aktivnu suradnju s partnerskim zemljama i institucijama teži implementiranju politika i projekata usmjerenih na postizanje ciljeva održivog razvoja i zaštite okoliša.
Naglasila je da su projekti usmjereni na razvoj ruralnih područja kroz potporu poljoprivredi, turizmu, ruralnom poduzetništvu i ruralnoj infrastrukturi veoma bitni za ravnomjeran regionalni razvoj.
Ocijenila je da ovi projekti imaju potencijal značajno doprinijeti ekonomskom rastu, održivom razvoju i jačanju konkurentnosti bh. gospodarstva te ih stoga treba podržavati i razvijati sukladno europskim standardima.
Na kraju svoga obraćanja predsjedateljica je kazala da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na ostvarivanju svojih prioritetnih ciljeva u regionalnim projektima, težeći jačanju regionalne povezanosti, održivog razvoja i stabilnosti regije.