Vijesti

FEDERALNI MINISTAR RADA I SOCIJALNE POLITIKE DELIĆ: “BUDŽET POKAZUJE VIZIJU SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE KAKAV ŽELIMO GRADITI”


SARAJEVO, 4. FEBRUAR (ONASA) – Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ukazao je u saopćenju da budžet Federacije BiH za 2024. godinu pokazuje viziju sistema socijalne zaštite koja se želi graditi.
Budžet Federacije BiH za 2024. godinu je usvojen, a u okviru njega budžet Federalnog ministarstva rada i socijalne politike iznosi 471.176.000 KM.
Delić je zadovoljan budžetom, a posebno uvođenjem novih stavki koje će omogućiti sufinasiranje programa i projekata u sistemu socijalne zaštite.
To “podrazumijeva podršku u radu i projektima koji će doprinijeti poboljšanju usluga u dnevnim i servisnim centrima koji organizuju aktivnosti i realizuju projekte koji doprinose poboljšanju svakodnevnice djece i osoba sa invaliditetom”.
Ističe da je kreiranje ovogodišnjeg budžeta pokazatelj pravca u kojem je zamišljen daljnji razvoj sistema socijalne zaštite.
To znači, kako kaže, sinhronizaciju sistema, sistemska rješenja za podršku porodicama s djecom kroz osnivanje Porodičnog fonda, te jačanje usluga u sistemu socijalne zaštite kroz sufinansiranje i uvezivanje lokalnih neprofitnih organizacija sa federalnim i lokalnim nositeljima vlasti.
Time bi se, po njegovom mišljenju, doprinijelo uvođenju zajedničkog i sinhronizovanog razvoja socijanih usluga u svim dijelovima Federacije.
“Zbirno, planirana sredstva u budžetu za jačanje sistema socijalne zaštite kroz podršku projektima i radu neprofitnih organizacija i ustanova socijalnog zbrinjavanja planirano je ukupno 14,5 miliona KM. Ovo je sigurno veliki iskorak u odnosu na prethodne godine, posebno ako uzmemo u obzir da je budžetom planirana podrška za jačanje kapaciteta centara za socijalni rad u iznosu od dva miliona koju nikad do sada nismo imali, kao i za podršku vaninstitucionalnog zbrinjavanja osoba sa invaliditetom u lokalnim zajednicama za što smo u ovoj godini obezbijedili milion KM”, pojasnio je Delić.
Također, je naglasio i da je značajna podrška obezbijeđena za projekte i rad neprofitnih organizacija.
“Osim ovog miliona za deinstitucionalizaciju, imamo dodatna četiri miliona za podršku neprofitnim organizacijama i to je prvi put da na ovaj način možemo podržati sve one organizacije koje vode dnevne i servisne centre u lokalnim zajednicama. Do donošenja zakona o socijalnim uslugama kada će svi oni koji nude neku od socijalnih usluga imati sistemski riješeno sufinansiranje, ovaj korak smatramo uspjehom i iskorakom u brizi o najosjetljivijim članovima društva”, ističe ministar.
Budžetom je planirana i podrška radu javnih kuhinja, sigurnih kuća, jačanju kapaciteta centara za socijalni rad, te za izgradnju, obnovu i opremanje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga u federalnim ustanovama socijalnog zbrinjavanja.
Delić je podvukao da ne treba zaboraviti ni da je po prvi put u budžetu planirano 16 miliona KM za podršku porodiljama u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.
Inače, Federalno ministarstvo finansija će naloge za isplatu januarskih naknada civilnim žrtvama rata i neratnih invalidnina pustiti do 10. februara.
Naloge je pustilo Ministarstvo rada i socijalne politike, saopćeno je iz tog ministarstva.
“To je praksa od oktobra prošle godine kojom nastojimo da sve naknade iz našeg resora imaju tačne i redovne termine isplate iz ovog ministarstva”, navodi se saopćenju iz tog ministarstva.
U budžetu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za 2024. godinu, za isplate naknada neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata planirano je ukupno 272 miliona KM, od čega 245 miliona za neratne invalide, a 27 miliona za civilne žrtve rata.
Za januarske isplate ovih naknada u budžetu je izdvojeno nešto više od 23 miliona KM.
Za isplate naknada civilnim žrtvama rata za mjesec januar 2024. godine izdvojeno je 1.999.527,50 KM, dok je za neratne invalidnine izdvojeno ukupno 21.526.117,93 KM.