Vijesti

SARAJEVO: OMOGUĆEN ELEKTRONSKI POTPIS ZA GRAĐANE BIH – NA POTEZU JAVNE INSTITUCIJE



SARAJEVO, 29. JANUARA (ONASA) – Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) građanima BiH je danas predstavila mogućnost aktiviranja digitalnog identiteta.
Prisutnima su se obratili ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto, Almir Badnjević, direktor IDDEEA BiH te ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza.
Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto kazao je kako Bosna i Hercegovina već 10 godina posjeduje infrastrukturu za digitalizaciju u našem svakodnevnom životu, bilo da se radi o državnim, ili privatnim firmama.
“Ono što je ključno jeste da po prvi put imamo zamah na tom polju i po prvi put stvarno želimo da nešto što je fraza digitalne transformacije pretočimo u svakodnevne stvari, kao što su ukidanje pojedinih papira i procedura. Zbog toga smo, simbolično, naše prve aktivnosti nazvali ‘rat CIPS-u’ – onoj potvrdi koja sviju nervira, rekao je Forto.
Direktor IDDEEA BiH Almir Badnjević kazao je kako možda historijska stvar jeste da, nakon 18 godina, od kako je objavljen Zakon o elektronskim potpisu (2006. godine), građani BiH danas mogu da koriste elektronski potpis i digitalni identitet građana BiH.
Naveo je i kako se nakon skoro 10 godina pušta i mogućnost digitalnog identiteta građana BiH, kroz koje građani mogu provjerti svoje evidencije, kazne, zahtjeve – dakle, sve ono što IDDEEAA kod sebe drži, a tiče se direktno njih.
“Čekamo da Vijeće ministara usvoji odluku o visini naknade upisa elektronskog certifikata u ličnu kartu građanina BiH. To znači da mi čekamo da nam Vijeće ministara odobri odluku – mi smo predložili 0 KM, jer, ne želimo da građani BiH bilo šta plaćaju za digitalni potpis niti aktiviranje digitalnog identiteta, kao ni upisivanje elektronskog certifikata u ličnu kartu, kazao je Badnjević.
Direktor IDDEEA-e je također istakao kako će građani BiH do kraja godine moći dobiti i digitalni novčanik.
“To znači da ćete imati aplikaciju putem koje ćete moći da koristite e-ličnu kartu, e-pasoš, e-vozačku dozvolu na kojoj ćete moći imati elektronski certifikat za potpisivanje i sa kojom ćete u principu omogućiti da svi drugi servisi koje sve druge institucije razviju na nivou Bosne i Hercegovine, stave u taj digitalni novčanik, kaže Badnjević i navodi kako su elektronski potpis i elektronski certifikat samo jedna od opcija za građane koji to žele, a nikako potpuna zamjena za papirni oblik, te da će građani, koji to žele, i dalje imati mogućnost da to podnose na onaj tradicionalni način – čekanjem u redovima.
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza istakao je kako je porazno da je prošlo 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu.
“U tih 18 godina i dalje vidimo gužve na našim šalterima, pred upravnim tijelima, vidimo advokate i stranke u sudovima koji čekaju red da predaju tužbu ili vide spise.”
Naglasio je i kako se nada da je ovo, zapravo, zaista početak jedne stvarne digitalizacije uprave i pravosuđa u Bosni i Hercegovini.
“IDDEEA je na neki način bacila rukavicu tijelima uprave i pravosuđa u BiH da zaista krenu rješavati to pitanje. Evo, nadam se da ćemo mi to riješiti sa ciljem da zaista ne gledamo više gužve pred šalterima”, zaključio je Bunoza.