Vijesti

MINISTAR FBIH DELIĆ NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI CARITASOVIH PROJEKATA EMPOWER I SOCIETIES 2: SVOJE OPREDJELJENJE DA RADIMO NA POBOLJŠANJU POLOŽAJA OSOBA SA INVALIDITETOM POKAZALI SMO KROZ BUDŽET ZA 2024.



SARAJEVO, 25. JANUARA (ONASA) – U Sarajevu se danas održava završna konferencija povodom završetka projekata Empower i Societies 2 koje je u proteklom periodu realizirao Caritas BiH u saradnji s partnerima, drugim organizacijama koje se bore i zagovaraju za prava osoba sa invaliditetom.
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sufinansiralo je ove projekte, a na završnoj konferenciji obratio se i resorni ministar Adnan Delić koji je tom prilikom podsjetio da je uloga institucija da povezuju i usmjeravaju sve one organizacije koje zajedno sa domaćim i međunarodnim partnerima, a u saradnji sa vlastima mogu doprinijeti poboljšanju prava i položaja osoba sa invaliditetom, te kreiranju kvalitetnog životnog okruženja koje će moći odgovoriti na potrebe osoba sa invaliditetom kod poboljšanja pristupa u svim segmentima života, od fizičkog pristupa objektima do pristupa informacijama i uslugama, kako u velikim gradskim središtima, tako i u manjim, unutrašnjim dijelovima zemlje.
Naglasio je i da Ministarstvo u dijelu nadležnosti za unaprjeđenje pravnog okvira poduzima niz aktivnosti, među kojima je izdvojio izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, Strategiju za deinstitucionalizaciju, donošenje Pravilnika o minimalnim standardima u ustanovama socijalnog zbrinjavanja s ciljem standardizacije poslova i jačanja kvaliteta usluga u ustanovama socijalne zaštite, zatim Strategiju za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom za novo strateško razdoblje, te Akcioni plan za deinstitucionalizaciju.
Ministar Delić osvrnuo se i na sinoćnje usvajanje budžeta na Zastupničkom domu Parlamenta naglasivši da je resorno Ministarstvo svoje opredjeljenje u radu na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom pokazalo i kroz budžet za 2024. godinu.
“Sinoć kasno usvojen je budžet na Zastupničkom domu u kojem su predviđena izdvajanja sredstava upravo za projekte namijenjene za poboljšanje prava i položaja osoba sa invaliditetom i drugih osjetljivih kategorija društva. Povećan je transfer za zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja (u sigurnim kućama) sa 0,5 miliona na 1,5 milion KM, transfer ustanovama socijalnog zbrinjavanja u Federaciji sa 1,5 na 2 miliona KM, kao i transfer za kapitalna ulaganja ovih ustanova sa 2 na 3 miliona KM, a povećali smo i transfer neprofitnim organizacijama koje okupljaju civilne žrtve rata sa 500.000 na 650.000 KM.
Za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti socijalne zaštite planirano je uvećanje sa 70.000 na 2 miliona KM, te kapitalni transfer odnosno sufinansiranje izgradnje dnevnih, servisnih centara i centara za zdravo starenje sa 300.000 na 2,5 miliona KM”, kazao je ministar.
Naveo je i da su po prvi put u budžetu planirana i sredstva za deinstitucionalizaciju, odnosno sufinansiranje projekata i programa NVO za osnaživanje i obučavanje OSI za samostalan život u zajednici, za šta je planirano 1 milion KM.
“Uvijek govorim da je budžet najbolje ogledalo politike i da budžet pokazuje stvarno, suštinsko opredjeljenje da nešto doista i radimo. Mi smo se izborili ove godine za blaga pomjeranja, a vjerujem da ćemo se svake naredne godine pomjerati još po neki korak više”, podsjetio je ministar.
Monsinjor Tomo Knežević, prilikom otvaranja konferencije, podcrtao je da osobe sa invaliditetom nisu jednake s drugima i da vjeruje da će smjernice proizašle iz implementacije ova dva projekta doprinjeti povećanju poštivanja prava osoba sa invaliditetom u BiH.
“Uprkos sve većim zagovaranjima svih onih koji se bore za prava osoba sa invaliditetom, osobe sa invaliditetom nisu jednake s drugima i dalje su diskriminirane i vrlo često sredstvo za ostvarivanje političkih interesa. Zagovaramo i borimo se da se to promijeni i da se osobama sa invaliditetom omogući veći stepen ostvarivanja ljudskih prava”, kazao je direktor Caritasa BiH, monsinjor Knežević.