Vijesti

TRUMP POBIJEDIO NA PREDIZBORIMA U NEW HAMPSHIREU, REVANŠ S BIDENOM SVE VJEROVATNIJI



NEW HAMPSHIRE, 24. JANUARA (ONASA) – Bivši predsjednik Donald Trump lako je pobijedio na predizborima u New Hampshireu u utorak, te preuzeo komandu u utrci za republikansku nominaciju i učinivši da se novembarski revanš protiv predsjednika Joea Bidena osjeća neizbježnim.
Rezultat je bio udarac za bivšu ambasadoricu pri UN-u Nikki Haley, koja je završila na drugom mjestu uprkos tome što je uložila značajno vrijeme i finansijska sredstva u državu poznatu po svom nezavisnom nizu. Ona je posljednji veliki izazivač nakon što je guverner Floride Ron DeSantis okončao svoju predsjedničku kandidaturu tokom vikenda, omogućivši joj da vodi kampanju kao jedina alternativa Trumpu.
Trumpovi saveznici pojačali su pritisak na Haley da napusti utrku prije zatvaranja birališta, ali je Haley obećala nakon objavljivanja rezultata da će nastaviti svoju kampanju. Obraćajući se pristalicama, pojačala je kritiku bivšeg predsjednika, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu oštrinu i predstavljajući se kao ujedinjujuća kandidatkinja koja će uvesti promjenu generacija.
Ova trka je daleko od kraja. Ostalo je još desetine država – rekla je Haley, dok su neki u masi povikali: “Nije gotovo!”
Trump se, u međuvremenu, sada može pohvaliti da je prvi republikanski predsjednički kandidat koji je pobijedio na otvorenim utrkama u Iowi i New Hampshireu otkako su obje države počele voditi izborni kalendar 1976. godine, što je upečatljiv znak koliko su se republikanci brzo okupili oko njega kako bi ga proglasili svojim kandidatom po treći put zaredom.