Vijesti

MOSTAR: ZAPOČELI RADOVI NA REVITALIZACIJI REKREACIJSKOG PODRUČJA BUNE I BUNICE



MOSTAR, 15.JANUARA (ONASA) – Kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću danas su započeli radovi na revitalizaciji rekreacijskog područja Bune i Bunice.
Vrijednost radova inicijalne faza procjenjuje se na 630.000 KM.
Sredstva za radove alocirana su iz projekta Mostar – Prostori koji pokreću koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i iz proračuna Grada Mostara.
Radove će voditi tvrtka Promark d.o.o, odabrana putem javnog poziva, a završetak prve faze planiran je do 30. juna/lipnja 2024. godine.
Plan je uraditi rekonstrukciju pješačkih mostova, uređivanje obale, osposobljavanja česmi na otvorenom, rekonstrukciju javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa, te druge manje i veće radove.
Gradonačelnik Kordić je ranije potcrtao važnost ovog područja za Mostarce i Mostarke, te u tom smislu najavio da bi za ovu budžetsku godinu mogla biti izdvojena dodatna sredstva kako bi se nastavilo ulagati u Bunu i Bunicu.
„Ovo je jedan od većih projekata koji komuniciramo s javnošću, a danas bez obzira na vrijeme zvanično otvaramo radove na Buni. U razgovoru s izvođačima, očekujemo već krajem šestog mjeseca da ćemo imati prvu fazu završenu. Radovi su podijeljeni u tri cjeline, a ova prva ima za cilj da ovo područje vrati u funkciju. Grad Mostar je sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva uložio značajna sredstva za realizaciju ovog projekta. Nadamo se da će Bunica, kao lokalitet koji pamtimo iz nekih boljih vremena, ponovo zaživjeti i da će se ljudi družiti na ovom mjestu i provoditi ugodno vrijeme i ljeta sa svojom djecom“, naglasio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara
Veronika Jelinkova, direktorica projekta, istakla je kako je cilj vratiti nekadašnji sjaj Bune, izlazeći u susret željama zajednice.
„Hvala Gradu Mostaru, našim tehničkim partnerima i Britanskoj ambasadi u Sarajevu na njihovoj neprocjenjivoj podršci. Početna faza uključuje značajna ulaganja od preko 630.000 KM, a mi željno očekujemo pozitivnu transformaciju“, rekla je Jelinkova.
Krajem prošle godine građani i građanke svojim glasovima su mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru. Od ukupno 71 predložene intervencije, uvjerljivo najviše glasova je dobila Buna i Bunica.
Projekt Mostar – Prostori koji pokreću implementira češka nevladina organizacija People in Need uz partnerske organizacijama Everday Peace Indicators, Omladinski Kulturni Centar Abrašević, Agencija lokalne demokratije Mostar i Udruženje građana NEŠTO VIŠE.
Projekt podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.