Vijesti

OTS: OSNAŽIVANJE LOKALNIH POSLOVNIH ZAJEDNICA: POTENCIJAL WTCA LICENCE ZA PRIVREDNE KOMORE



PARIZ, 29. DECEMBRA (ONASA – OTS) – U pulsirajućem gradu Parizu, u kome se ukrštaju poslovanje, istraživanje i kultura, Svetski trgovinski centar (WTC) Pariski region je odigrao ključnu ulogu u osnaživanju lokalnih poslovnih zajednica od dobijanja WTCA licence i članstva 1987. godine. U ovom ekskluzivnom intervjuu sa Pjerom Mongroom, zamenikom generalnog direktora Privredne komore Pariskog regiona zaduženog za međunarodne aktivnosti, govorimo o višedecenijskom putu rasta i značaju WTC brenda i za ovu organizaciju i za lokalnu zajednicu.

Pariz je živopisan grad koji je mesto susreta biznisa, istraživanja i razvoja i kulture. Uz preko milion osnovanih firmi koje čine 30% BDP-a Francuske, ima mnogo posla oko podrške preduzetnicima koji proširuju svoje poslovanje i jačanja lokalne ekonomije. WTC Pariz, zajedno sa Privrednom komorom Pariskog regiona, već decenijama je ključni pružalac usluga u određenim strateškim oblastima. Na primer, pomažemo preduzetnicima da prikupe sredstva, usavrše svoje HR kapacitete, učestvuju u digitalnoj i ekološkoj transformaciji i razviju svoje međunarodne aktivnosti.
WTC Pariz već duže od deset godina razvija i čitav spektar usluga posvećenih stranim kompanijama koje žele da posluju u Pariskom regionu. Pomažemo im da razumeju francusko poslovno okruženje i pronađu potencijalne francuske trgovinske partnere. Na primer, u poljoprivredno-prehrambenom sektoru smo olakšali pristup tržištu brazilskim proizvođačima čokolade organizovanjem poslovnih susreta sa francuskim kupcima. WTC Pariz će 2024. godine u okviru svog plana razvoja pokrenuti novi WTC poslovni klub koji će okupiti ceo međunarodni poslovni ekosistem u Parizu.

Kakvu korist imaju kompanije od integracije tima WTC Pariskog regiona u okviru Odeljenja za međunarodne poslove Privredne komore Pariskog regiona, imajući u vidu dostupnost preko 100 specijalista za međunarodnu trgovinu koji pokrivaju različite domene kao što su regulativa, formalizacija, procena izvoznog kapaciteta, povezivanje firmi i podrška za strana tržišta i sajmove?
Timovi WTC Pariza i Privredne komore Pariskog regiona su veoma dobro povezani i međusobno se dopunjuju. U zavisnosti od potreba, WTC Pariz može da se obrati bilo kom od preko 100 specijalista za međunarodnu trgovinu koji pokrivaju različite domene kao što su regulativa, formalizacija, procena izvoznog kapaciteta, povezivanje firmi i podrška za strana tržišta i sajmove.
Posvećen petočlani tim smešten u Odeljenju za međunarodnu trgovinu Privredne komore Pariskog regiona nadgleda koordinaciju sa globalnom WTCA mrežom, tako da možemo brzo da odgovorimo na svaki upit, naročito kad je reč o organizovanju poslovnih događaja, koordinaciji studijskih poseta radi uporedne procene, poslovnih sastanaka tokom međunarodnih trgovinskih sajmova i trgovinskih misija.
Služba za pružanje usluga “Poslovanje u Parizu” posebno je osmišljena tako da odgovara na zahteve stranih kompanija, WTCA članica ili agencija za međunarodnu trgovinu. Naši timovi su tokom 2023. godine podržali 5350 kompanija u njihovom međunarodnom razvoju i izdali preko 250.000 međunarodnih dokumenata.

Preko 30 privrednih komora širom sveta takođe ima WTC licencu koju izdaje WTCA, a među njima su WTC Helsinki, WTC Turku, WTC Ren u Bretanji, WTC Poatje Futuroskop, WTC Lil, WTC Marsej, WTC Nant, WTC Brest, WTC Grenobl, WTC Đenova, WTC Moskva i WTC Sofija (AF). Koje bi, po vašem mišljenju, bile ključne operativne prednosti koje WTC licenca može da pruži privrednoj komori? Kako globalna WTCA mreža pomaže vašoj organizaciji i vašoj lokalnoj zajednici / lokalnim kompanijama? Možete li da podelite neku priču ili primer?

Naše stanje uma je okrenuto ka kontinuiranom napretku u cilju povećanja efikasnosti naših usluga. U tom smislu, biti deo globalne mreže uvek donosi opipljive prednosti. Stvara se prilika za uporedno procenjivanje, kao i identifikaciju inovacija i originalnih inicijativa. Globalna WTCA mreža okuplja privredne komore, ali i različite profile korisnika licence. Ova raznovrsnost poslovnih modela nam pruža mogućnost da utvrdimo različitu praksu i delimo iskustva sa drugim Svetskim trgovinskim centrima (WTCA članicama) širom sveta.
Redovni WTCA regionalni sastanci, godišnji WTCA Globalni poslovni forum (koji se održava svakog proleća) i Forum članica (koji se održava svake jeseni) veoma su bitne platforme za razmenu najbolje prakse i povezivanje sa drugim članicama. WTC predstavnici takođe mogu da imaju ključnu ulogu u Evropskom regionalnom savetodavnom odboru (ERAC) i budu deo novih inicijativa i projekata čiji cilj je dalje aktiviranje mreže i veće angažovanje članica u regionu Evrope kroz usklađivanje njihovih regionalnih prioriteta. WTCA je takođe nedavno pokrenuo Frankofonu inicijativu koja poziva WTCA članice iz poslovnih zajednica širom sveta u kojima se govori francuski da sarađuju i šire prisustvo frankofonih delegacija WTC kompanija članica. WTCA Frankofona inicijativa trenutno organizuje zajedničku frankofonu poslovnu delegaciju koja će prisustvovati Globalnom poslovnom forumu (GBF) 2024, čiji domaćin će biti Svetski trgovinski centar (WTC) Bangalor od 3. do 6. marta, a koji predstavlja priliku za kompanije da budu deo velike delegacije i istraže ekonomski potencijal u Indiji, posebno u Karnataki, koju nazivaju „Silikonskom dolinom Indije“. Organizovanje ove globalne trgovinske misije za Indiju je lakše kad udružimo resurse.

Koje izazove u multilateralnim poslovnim odnosima biste istakli tokom 36 godina rada sa WTC licencom i kako vam je članstvo u WTCA pomoglo da ih prevaziđete?
Mi u Francuskoj imamo izreku koja kaže da život nije dugačka mirna reka. Ne možete očekivati da u životu konstantno napredujete. Iza svake aktivnosti stoje ljudi, a kvalitet odnosa i raspoloživost su od suštinskog značaja. Redovno uzimamo učešće u WTCA aktivnostima i sastancima. Važno je održavati odnos zasnovan na dijalogu i poverenju. Tako je bilo i sa WTCA tokom godina. Imate koristi od iskustva WTCA članica i dobijate korisne savete kako da unapredite brend Svetskog trgovinskog centra (WTC) ili ga efikasnije koristite. Pripadate jedinstvenoj globalnoj mreži poslovnih profesionalaca iz celog sveta.

Kakvu poruku imate za privrednu komoru koja razmišlja o WTCA licenci?
Lokalno ekonomsko i poslovno okruženje se razlikuje od zemlje do zemlje, ali zajednički cilj svih privrednih komora je da predstavljaju, zastupaju i podržavaju lokalne poslovne zajednice, naročito mala i srednja preduzeća. WTCA licenca stvara nove poslovne mogućnosti za kompanije članice privredne komore i na lokalnom i na međunarodnom nivou, čime se jača uloga privredne komore kao medijatora ekonomskog razvoja kroz komplementarne usluge i kao ključne komponente međunarodnog ekosistema. Zahvaljujući našoj WTCA licenci, Privredna komora Pariskog regiona proširuje svoju globalnu povezanost i učvršćuje poziciju bitnog činioca u podsticanju multilateralnih trgovinskih i ekonomskih odnosa. (kraj)