Vijesti

“NAJUSPJEŠNIJI INŽENJERSKI PROJEKTI I PROIZVODI OSVOJILI PRIZNANJE ‘MADE IN BIH’ ZA 2023. GODINU”



SARAJEVO, 29. DECEMBRA (ONASA) -KulturaMedia Sarajevo, organizator VI Međunarodnih „BH sedmica inženjerstva“, u saradnji sa DOO Colossem Tuzla, Udruženjima inženjera u BiH, Udruženjem poslodavaca Federacije BiH održala je izbor za najuspješnije proizvode, projekte, inovacije, zelene inovacije i tehnologije„Made in BiH“s ciljem osviještenosti i povezivanja inženjerske i privredne zajednice u predstavljanju najuspješnijih projekata, proizvoda, inovacija, zelenih inovacija i tehnologije u 2023. godini.
„Made in BiH“ je, prije svega, priznanje za inženjerski projekat ili proizvod izveden/proizveden u BiH u različitim oblastima inženjerskog djelovanja za 2023.godinu.
To je najveće nacionalno priznanje koje jedan inženjerski projekat/proizvod može dobiti u BiH.
Na dodjeli priznanja obratili su se Amir Hasičević ministar trgovine FBiH i Zlatko Berbić direktor „BH sedmica inženjerstva“.
U sklopu dodjele održan je i panel pod nazivom Smart rješenja i IoT – primjeri iz prakse a panelisti su bili: Edin Škaljić – osnivač i direktor FabLab Sarajevo, Haris Abaspahić, savjetnik za politike CPU- Centar za politike i upravljanje, Nikola Maksimčuk, zamjenik direktora Telemax d.o.o. Banja Luka i Amir Hasičević ministra trgovine FBiH.
Priznanje je odnijelo 29 inženjerskih rješenja a prva tri mjesta i inženjersku zvijezdu prema odluci žirija osvojili su:
TREĆE RANGIRANI
Dizart doo
Jasmin Ahmić, direktor
Edukaciona ćelija sa kolaborativnim robotom
DRUGORANGIRANI
Ministry of Programming
Faris Začina i Rešad Začina – suosnivači i vlasnici i Sara Lerota
PRVORANGIRANI
ŠIRBEGOVIĆ INŽENJERING D.O.O
HAVA ŠIRBEGOVIĆ
INOVATIVNE AB PREFABRIKOVANE NOSIVE KONSTRUKCIJE
Također, uručeno je i specijalno priznanje za promociju BiH na međunarodnom nivou za Derubis Caravans Series 7
Dodjela priznanje održana je u hotelu Tarčin Forest Resort a prezentacijom uspješnih proizvoda, projekata, inovacija, zelenih inovacija i tehnologija „Made in BiH“, istaknut je doprinos i značaj koje ti projekti imaju na poboljšanje života svih građana BiH, zapošljavanje i privredni razvoj i globalni uticaj na BiH u cjelini.