Vijesti

GRLIĆ RADMAN U SARAJEVU: HRVATSKA SE ISKRENO ZALAŽE DA BIH OSTVARI EVROPSKU PERSPEKTIVU





SARAJEVO, 24. NOVEMBAR (ONASA) – Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Sarajevu da se Hrvatska iskreno zalaže da BiH ostvari evropsku perspektivu, te da se pristupni pregovori za BiH otvore čim prije.
Grlić Radman je nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem rekao da će Hrvatska kao i dosad biti najangažiraniji, najzagovorljiviji odvjetnik BiH na njezinom putu prema Evropskoj uniji.
Svojim sagovornicima u BiH Grlić Radman je, kako je rekao, čestitao na značajnim reformskim rezultatima koji su postignuti na području evropskih integracija. Dodao je da je u radnu posjetu u BiH stigao sa brojnom delegacijom uz podršku predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića kako bi pozdravili politički trud i prije svega strpljenje što je bilo potrebno kako bi se nešto dobro, pozitivno postiglo.
Smatramo mi u Hrvatskoj, koji smo ostvarili sva vanjskopolitička postignuća, a ono što je preostalo jeste briga za jugoistok Evrope, za stabilnost i evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a prije svega BiH s kojom dijelimo najdužu granicu, da i BiH jednako kao što je to i Hrvatska, ostvari evropsku perspektivu. Mislim da je upravo takav način djelovanja, uz našu snažnu podršku, ali i svih ostalih zemalja članica Evropske unije Bosni i Hercegovini, koji naravno ovdje uključuje prije svega dogovor, ali i nužan kompromis, da je to najbolja garancija daljnjeg napretka BiH – izjavio je Grlić Radman.
Dodao je da se i sama EU nalazi pred puno izazova, pred krupnim odlukama, uključujući odluke o otvaranju pristupnih pregovora s potencijalnim budućim članicama. Grlić Radman je naglasio da se Hrvatska čvrsto, iskreno zalaže da se BiH uključi u taj proces, te da se pristupni pregovori otvore čim prije.
Želim ohrabriti političke lidere u BiH u nastavku rada na reformama, kako biste ovdje imali još jače argumente u korist otvaranja pristupnih pregovora, a kada govorimo o reformama onda to podrazumijeva i promjenu Izbornog zakona koji podrazumijeva stabilnost države, stabilnost sustava i koji će ostati kao zalog budućim generacijama – naveo je Grlić Radman.
Pored dosadašnje pomoći koju je Hrvatska pružila BiH na području prenosa znanja kroz razvojnu i regionalnu suradnju te druge projekte, Grlić Radman je rekao da je danas predložio svojim sugovornicima jačanje saradnje kroz pokretanje rada zajedničkog povjerenstva ili komisije o evropskom partnerstvu za što postoji pravni okvir. Time bi se, kako je dodao, uspostavila dugoročna struktura koja će biti korisna i nakon započinjanja pristupnih pregovora.
Grlić Radman je rekao da je Hrvatska također spremna staviti na raspolaganje svoju ekspertizu, iskustvo, znanje kroz centar izvrsnosti oko uspostave pregovaračkih struktura, razumijevanja i planiranja procesa, kao i komuniciranja s evropskim institucijama.
Hrvatska, koja je etablirala svoj položaj na međunarodnom planu kao članica NATO-a, EU-a, eurozone i Schengena i jača svoju gospodarsku snagu želi pomoći cijeloj BiH i svim njezinim narodima i građanima. Politika Hrvatske vlade je politika suradnje, partnerstva i želje da se pronađu rješenja. Naša potpora je iskrena, dobrosusjedska, prijateljska i dobronamjerna. Mnoga smo pitanja dogovorili na nedavnoj zajedničkoj sjednici vlade Hrvatske i Vijeća ministara u Zagrebu, a i danas smo razgovarali, naravno, o nastavku rada na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja – dodao je Grlić Radman.