Vijesti

TUŽILAŠTVO BIH: UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 8 SLUŽBENIKA AGENCIJA ZA PROVEDBU ZAKONA, TE OSTALIH TROJICE OSUMNJIČENIH





SARAJEVO, 17. NOVEMBRA (ONASA) -Pritvor je predložen iz razloga što je za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva, jer osim državljanstva BiH, imaju i državljanastvo R Srbije, a također jer je za istragu potrebno da se osumnjičeni udalje iz kapaciteta institucija za provođenje zakona, te da se spriječi da boravkom na slobodi ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponove kazneno djelo ili dovrše započeto.
Predmet kodnog naziva “Divič” odnosi se na osobe osumnjičene da su u okviru organiziranog kriminala, činjenjem koruptivnih kaznenih djela, omogućavali nezakonit uvoz velikih količina raznih roba sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te na taj način sticali veliku nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu budžetu BiH.
Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, zadokumentirali su da je navedena organizirana skupina, za period od oko nekoliko mjeseci, realizirala više desetina nezakonitih slučajeva isporuka velikih količina razne robe, najviše voća, povrća, sadnica, kao i auto dijelova i mašinskih komponenti, a osumnjičeni pripadnici carine UINO BiH, Granične policije i MUP-a RS, terete se da su za novčane naknade nezakonito omogućavali prelazak motornih vozila preko granice, na teritoriju BiH i obratno u R Srbiju.
Tužiteljstvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, imaju stratešku opredijeljenost za borbu protiv korupcije, naročito onih vidova koruptivnih kaznenih djela, u čije izvršenje su uključeni pripadnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona.
Predložena mjera pritvora odnosi se na osumnjičene:
1. Mićo Filipović rođen 1974. godine u Bijeljini,gdje je i nastanjen, državljanin BiH
2. Dragan Ostojić, rođen 1967. godine u Bogatiću, Srbija, državljanin BiH i R Srbije
3. Dragan Grgić zvani Grga, rođen 1970. godine, policijski službenik Granične policije Bosne i Hercegovine, terenskog ureda Bijeljina, državljanin BiH i R Srbije
4. Milutin Turkić zvani Miki, rođen 1983. godine, državljanin BiH
5. Goran Milutinović, rođen 1979. godine u Bugojnu, policijski službenik MUP-a RS, PU Bijeljina
6. Đuro Todorović rođen 1998. godine u Brčkom, policijski službenik MUP-a RS, PU Bijeljina,
7. Marinko Blagić zvani “Čoka” i “Čokalj”, rođen 1970. godine u Potpeći, carinski službenik UINO BiH,
8. Lazar Nađević rođen 1960. godine u Bijeljini, carinski službenik UINO BiH,
9. Tomo Dragić rođen 28.09.1964. godine u mjestu Dragaljevac Gornji, carinski službenik UINO BiH,
10. Slađana Stević rođena 03.02.1974. godine u Wuppertall, Njemačka, carinski službenik UINO BiH,
11. Vid Ilić rođen 1964. godine u Brčkom, policijski službenik Granične policije BiH.
Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizirani kriminal, krijumčarenje, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, davanje i primanje mita, zlouporaba položaja ili ovlaštenja .
Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužitelj detaljno obrazložiti pritvorski prijedlog.