Vijesti

PROJEKT ‘BRIDGE’ UZ PODRŠKU TALIJANSKE AGENCIJE ZA RAZVOJNU SURADNJU POTIČE MLADE NA ISTRAŽIVANJE TEMA IZVAN UOBIČAJENIH OKVIRA

SARAJEVO, 25. SEPTEMBRA (ONASA) – Projekt Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine (UNDP BiH) BRIDGE u partnerstvu s TEDxSarajevo, i uz podršku Talijanske agencije za razvojnu suradnju (AICS), uspješno je organizirao dugo očekivani događaj pod nazivom “Beyond the Usual”, koji se održao u sarajevskom Pozorištu mladih 23. septembra/rujna, 2023. godine.
Ovaj događaj koji potiče razmišljanje okupio je svijetle mlade umove iz cijele Bosne i Hercegovine, inspirativne govornike i ugledne predstavnike kako bi istražili nekonvencionalne ideje i potaknuli međukulturalni dijalog.
Projekt „Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini“ (BRIDGE), koji uz financijsku podršku AICS-a sufinancira i provodi UNDP BiH, stvara uvjete za premošćivanje društvenih i kulturnih različitosti u Bosni i Hercegovini. Osnovni cilj projekta je promicanje međukulturalnog dijaloga i interakcije među mladima iz različitih sredina. Fokusiran je na teme koje se odnose na prirodu, znanost, turizam i zaštitu okoliša, s ciljem izgradnje povjerenja i jedinstva među mladima.
“Projekt BRIDGE je primjer onoga što se može postići kada okupimo mlade ljude iz različitih sredina i ohrabrimo ih da istraže teme koje često izlaze izvan uobičajenih okvira njihovog djelovanja”, izjavio je Matteo Evangelista, zamjenik talijanskog ambasadora u BiH. “Ponosni smo podržati ovu inicijativu jer se uklapa u našu predanost poticanju jedinstva, kreativnosti i dijaloga među mladima.”
Događaj “Beyond the Usual” premašio je očekivanja, pružajući platformu sudionicima da razmišljaju izvan konvencionalnih granica i istražuju revolucionarne ideje. Događaj je uključivao niz inspirirajućih govora koji proširuju vidike i potiču sudionike da razmišljaju o mijenjanju statusa quo, kao i panel diskusiju o budućnosti suradnje sa mladima i izmedju mladih ljudi. Osim toga, interaktivne izložbe i aktivnosti poticale su kreativnost i otvoren dijalog među mladima. Tako je jedna od zanimljivijih aktivnosti, koja je potakla sudionike na druženje i zabavu, bila jumbo igra „Čovječe druži se!“.
Projekt BRIDGE stvara nezaboravna iskustva koja ostavljaju trajni utisak na mlade u Bosni i Hercegovini.
Ovaj događaj nije samo slavio inovacije i razmišljanja izvan uobičajenih okvira, već je poticao i osjećaj suradnje i jedinstva među sudionicima u procesu stvaranja spoznaja, sticanja znanja i otvaranja novih horizonata.