Vijesti

SARAJEVO: OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA OD PRIJEMA OLIMPIJSKOG KOMITETA BIH U MOK
SARAJEVO, 24. SEPTEMBRA (ONASA) – Povodom 30. godišnjice od prijema Olimpijskog komiteta BiH u Međunarodni olimpijski komitet, sinoć je u Sarajevu upriličena svečana akademija koja je okupila čelnike Evropskih olimpijskih komiteta, nacionalnih olimpijskih komiteta iz okruženja, veliki broj zaslužnih sportista, te predstavnika javnog i političkog života naše zemlje.
Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, akademik prof. dr. Izet Rađo, obraćajući se prisutnima, podsjetio je na pređeni put dug tri decenije.
Ovom svečanom prilikom najavio je da OK BiH pokreće kandidaturu za Youth Olympic Games (YOG).
“Olimpijski komitet vjeruje u opredjeljenost institucija Bosne i Hercegovine da nas podrže u ovoj izuzetnoj ideji, uz našu zahvalnost i želju da svako večeras zadrži ovo uvjerenje u sebi i da to uvjerenje učvrsti u danima koji su pred nama”, rekao je.
Zvanice su imale priliku pogledati kratki film o pređenom putu Olimpijskog komiteta, od samih začetaka do danas.
Povodom ovog jubileja, ispred Ministarstva civilinih poslova Bosne i Hercegovine, obratila se ministrica Dubravka Bošnjak.
Uputila je toplo pismo i iskrene čestitke kroz koje je izrazila duboku zahvalnost OK BiH za sve što je uradio za sport u Bosni i Hercegovini.
Video porukom obratio se predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Thomas Bach, koji je naglasio da su, za ovih 30 godina naši sportisti Bosnu i Hercegovinu čvrsto postavili na mapu svjetskog sporta.
Prisutnima se obratio i predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta Spyros Capralos, koji se osvrnuo na važnost EYOF-a 2019, koji je pokazao moć sporta za mir i jedinstvo, okupio mlade sportiste iz svih evropskih zemalja i omogućio im da po prvi put iskuse mnoge različite kulture.
“Bosna i Hercegovina nam je pomogla da tu snažnu poruku prenesemo svijetu”, naveo je.
U ime dosadašnjih predsjednika OK BiH, obratila se Nađa Avdibašić Vukadinović, koja je u svom sjajnom govoru naglasila nekoliko stvari.
“Ovaj Olimpijski komitet može biti nadahnuće i stimulans institucijama države BiH, kako se može, kada se ima jasna vizija, bez ikakvih rezervnih varijanti, uraditi planirano i započeto u širim euroatlantskim integracijama, kao jednom od bitnih ključeva razrješenja, mnogih nejasnoća koje danas postoje u BiH društvu. Sa takvom vizijom ovaj Olimpijski komitet je kroz tri decenije razvijao i razvija energiju koja je, možda, ponekad i opadala, ali uvijek su nadolazila nova kreativna rješenja sa kojima se odgovaralo novim izazovima i novim postignućima”, poručila je.
Predsjednik Osnivačke skupštine OK BiH, Ahmed Karabegović je istakao zadovoljstvo činjenicom što je bio među sportskim radnicima koji su pokrenuli ideju formiranja krovne organizacije sporta u Bosni i Hercegovini i formirali Olimpijski komitet BiH.
Povodom ovog jubileja, Olimpijski komitet je uručio Plakete zaslužnim pojedincima za doprinos razvoju sporta i olimpijskih vrijednosti.
Do sada je 55 Bosanaca i Hercegovovaca osvojilo 64 Olimpijske medalje. Večeras su bili prisutni: neponovljiva košarkašica Razija Mujanović i nogometaš Mirsad Baljić.
Uz naše olimpijce pridužuju se i osvajači prvih zlata za BIH, među kojima je bio prisutan bokser Almedin Fetahović i već pomenuta košarkašica Razija Mujanović.
Njima su se ponosno pridružili, Lana Pudar, Elvedina Muzaferija, Hamza Alić, Nedžad Husić i Amel Tuka.
Naš najbolji atletičar, olimpijac Amel Tuka se prigodnim govorom zahvalio Olimpijskom komitetu za svu, bezrezervnu podršku sportistima u Bosni i Hercegovini, te je istakao da se sportisti moraju izboriti za sistemsko rješenje, za zakon koji će na državnom nivou riješiti pitanje finansiranja reprezentativnog sporta i svih naših reprezentacija.(kraj)