Vijesti

BEOGRAD: PROTEST ‘SRBIJA PROTIV NASILJA’ – OPOZICIJA PONOVILA ZAHTJEV ZA RASPISIVANJE VANREDNIH PARLAMENTARNIH I BEOGRADSKIH IZBORA
BEOGRAD, 24. SEPTEMBRA (ONASA) – Protest “Srbija protiv nasilja” održanI su sinoć 21. put u Beogradu, a na skupu su se prvi put obratili opozicioni prvaci, zatraženo je raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i predstavljen opozicioni “Dogovor za pobjedu”.
Pet opozicionih poslaničkih grupa potpisalo je prošle nedjelje “Dogovor za pobjedu” – sporazum o zajedničkom nastupu i zahtjevu da se do kraja godine raspišu parlamentarni izbori i izbori u Beogradu, “kako bi se zaustavilo urušavanje države”, kao i taženju slobodnih izbora i slobode medija.
Sporazum su potpisale poslaničke grupe sačinjene od Stranke slobode i pravde bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, Demokratske stranke, Narodnog pokreta Srbije koji vodi donedavni potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, proevropska stranka Zajedno, Zeleno lijevi front nastao od pokreta Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak.
Na skupu su se prvi put obratili predstavnici stranaka – poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević i lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, a sa njima su na bini stajali predsednici svih parlamentarnih proevropskih opozicionih stranaka.
“Dogovor za pobjedu” nisu potpisale stranke koje se nalaze na desnom spektru, ali su ga podržale Dveri Boška Obradovića, Nova Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije i Zavetnici, dok je Narodna stranka koju vodi bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koja je bila dio organizacije protesta “Srbija protiv nasilja”, saopštila da dokument nije potpisala jer je protivi “političkom lešinarenju nad opravdanim buntom naroda posle dva masovna ubistva”.
Protestna šetnja počela je ispred Doma Narodne skupštine, a građani su šetali do Radio televizije Srbije. (kraj)