Vijesti

UPRAVA JP ELEKTROPRIVREDE BIH ODOBRILA 7,4 MILIONA KM ZA RUDNIK ‘ZENICA’SARAJEVO, 29. AUGUSTA (ONASA) – Novoimenovana Uprava JP Elektroprivrede BiH na prvoj sjednici održanoj danas odobrila je za RMU „Zenica“ avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023.godine, deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja u potpunosti obustavljena 25.jula.
RMU „Zenica“ se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati obezbjeđivanje potrebnih količina za rad TE „Kakanj“, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućavanja kontinuiteta u proizvodnom procesu.
Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uslove za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivrede BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema i stabilno snabdijevanje kupaca, saopćila je Služba za komunikacije.