Vijesti

MINISTARSKI SASTANAK BLEDSKOG STRATEŠKOG FORUMA – FORTO: ŠIROKOPOJASNI INTERNET U SVIM ŠKOLAMA BIH JE IZGRADNJA AUTOCESTE BUDUĆNOSTISARAJEVO, 28. AUGUSTA (ONASA) – Bosna i Hercegovina ima kapacitete napraviti bum u digitalnoj transformaciji u godinama koje su pred nama“, poručio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto obraćajući se na ministarskom sastanku ‘Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana’ koji se održava pod okriljem Bledskog strateškog foruma.
Naglasio je da je Bosna i Hercegovina u značajnom zaostatku za zemljama Evropske unije kada je riječ o procesu digitalizacije i digitalne transformacije.
„Istovremeno“, dodao je ministar Forto, „imamo osnova biti optimisti jer je IT industrija trenutno jedna od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini, a to je ujedno i najveći kapital naše zemlje koji treba biti iskorišten te zajedničkim djelovanjem dovesti do digitalne transformacije u interesu svih građana.“
Usvajanje strateških dokumenata kao što je Strategija širokopojasnog pristupa internetu, usklađivanje zakonodavstva o elektronskom potpisu u BiH sa EU direktivama, pristupanje evropskim projektima digitalizacije kao što je Digital Europe, samo su dio aktivnosti na kojima Ministarstvo intenzivno radi i koje će ishoditi značajna sredstva EU kao i ulaganja u digitalnu infrastrukturu. To je preduvjet digitalne transformacije i pokretanja e-servisa koji će mnoge procese učiniti jednostavnijim ali i finansijski povoljnijim za naše građane.
„Nulti prioritet je osigurati širokopojasni internet u svim školama u Bosni i Hercegovini, jer to je kao izgradnja autoceste budućnosti“, zaključio je ministar Edin Forto.