Vijesti

UDRUŽENJE BH NOVINARI: PRAVOSUĐE MORA ZAUSTAVITI DODIKOVO VIŠEGODIŠNJE NASILJE PREMA NOVINARIMA U RSSARAJEVO, 13. AUGUSTA (ONASA) – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci da hitno, po službenoj dužnosti i poštujući odredbe Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), kao i preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, istraži verbalno nasilje i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika novinarima N1, Capitala, Buke i BN TV.
Na pres-konferenciji održanoj u subotu u Banjoj Luci, Milorad Dodik se na uvredljiv, klevetnički, brutalan i huškački način obrušio na ova četiri medija, proglašavajući ih “neprijateljima srpskog naroda”, “rušiteljima Republike Srpske” i iznoseći netačne informacije o načinima finansiranja i rada navedenih medija, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.
Kako je istaknuto posebno je bio agresivan i nekulturan prema novinari N1 televizije Mladenu Vujinoviću, kojega je izvrijeđao na profesionalnoj i na ljudskoj osnovi, samo zato što je Dodiku postavio pitanje o njegovoj prevrtljivoj politici i nepoštivanju odluka Narodne Skupštine RS.
Upravni odbor BH novinara ocjenjuje kako je jučerašnji napad na novinare i medije vrhunac Dodikovog militantnog, višegodišnjeg ograničavanja medijskih sloboda i kršenja prava na slobodu izražavanja u ovom etitetu.
U nekontralisanom bijesu i konfuznom govoru, Dodik je nagovijestio kako neće prezati ni od najgorih mjera, samo da bi utišao nekolicinu slobodnih novinara i onemogućio ih da pišu o njegovim postupcima i političkim odlukama, koje destabiliziraju Republiku Srpske više nego bili koji novinarski tekst – naglašeno je u saopćenju.
Upravni odbor BH novinara podsjeća na decenijsku nekažnjivost verbalnih eskapada Milorada Dodika praćenih prijetnjama, uvredama, mizoginijom i sigurnosnim rizicima za novinare i opstanak medija u RS.
Svi ti postupci prošli su bez ikakve reakcije policijskih i pravosudnih institucija Republike Srpske, kao i drugih nadležnih organa i institucija odgovornih za zaštitu medijskih sloboda i sigurnosti svakog građanina ovog enetiteta. Ukoliko i ovaj, posljednji napad i otvorena prijetnja nasiljem prema medijima prođu uz institucionalnu šutnju policije i tužilaštva, pa i Odbora Narodne skupštine RS za informisanje, bit će to jasan pokazatelj zakonskog i profesionalnog posrnuća institucija Republike Srpske zaduženih za vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih sloboda i prava – navode iz Udruženja BH novinari.
Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarima i novinarkama N1, Buke, Capitala i BN televizije, naglašavajući kako će, zbog ozbiljnosti Dodikovih prijetnji i sigurnosnih rizika za targetirane novinare/ke i medije, razmotriti druga sredstva pravne i istitucionalne zaštite koleginica i kolega u medijima RS.
Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva svjetske organizacije za zaštitu medijskih sloboda i slobode izražavanja da iskoriste međunarodne pravne mehanizme sankcioniranja nasilja prema novinarima u Banjoj Luci, te pomognu u preveniraju novih sigurnosnih rizika za nezavisne medije u RS u “režiji” Milorada Dodika i/ili njegovih sljedbenika. (kraj)