Vijesti

IZ ELEKTROPRIVREDE BIH ODGOVORILI NIKŠIĆU: NEĆEMO DJELOVATI PROTUZAKONITO


SARAJEVO, 29. JULA (ONASA) – Premijer i ministar su zamoljeni za dodatno pojašnjenje zahtjeva upućenog JP Elektroprivreda BiH za poduzimanje aktivnosti na ispati plaća uposlenicima Rudnika
JP Elektroprivreda BiH u odgovorima federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, na njihova traženja hitnog poduzimanja aktivnosti na ispati plaća uposlenicima RMU „Zenica“ za maj i juni 2023. godine, a u skladu sa Sporazumom o načinu isplate primanja za period trajanja „radničkog neposluha“, ukazuje da ukoliko premijer i ministar traže da isplatu plaća umjesto poslodavca – RMU „Zenica“ izvrši JP Elektroprivreda BiH, to predstavlja direktno traženje da se nezakonito djeluje, krši prije svega Zakon o privrednim društvima, Zakon o javnim preduzećima u FBiH, nepravilno postupi s odredbama važećih zakona o dodjeli sredstava ili donacija i takve isplate dovedu u koliziju s Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH.
U odgovorima premijeru Nikšiću i ministru Lakiću se naglašava da, ukoliko insistiranje na nezakonitoj isplati sredstava sa računa JP Elektroprivreda BiH bude nastavljeno, aktuelni saziv Uprave nije spreman na takvo nezakonito postupanje i upućuje poziv za pokretanje procedure njenog razrješenja.
JP Elektroprivreda BiH napominje da je Sporazum potpisan između RMU „Zenica“ i Sindikata radnika RMU „Zenica“, da sa sadržajem dokumenta nije bila upoznata, na ishod istog nije mogla utjecati na zakonit način, nije dala saglasnost, nije njegov potpisnik i ne može biti odgovorna za nepravilnosti koje bi nastale neispunjavanjem obaveza.
Napominjući da Sporazum ne sadrži obaveze JP Elektroprivreda BiH po bilo kojem pravnom osnovu, premijer i ministar su zamoljeni za dodatno pojašnjenje zahtjeva upućenog JP Elektroprivreda BiH za poduzimanje aktivnosti na ispati plaća uposlenicima Rudnika.
JP Elektroprivreda BiH izražava žaljenje zbog činjenice da na sastanak održan u Vladi FBiH s predstavnicima Sindikata dana 27.07.2023.godine, nakon kojeg je i upućen urgentan zahtjev JP Elektroprivreda BiH na postupanje u skladu sa Sporazumom, nisu pozvani predstavnici Javnog preduzeća-Vladajućeg društva Koncerna EPBiH, zbog čega je i izostalo objektivno informisanje o stanju u rudnicima, posebno RMU „Zenica“, odgovornosti za situaciju u kojoj se rudnici trenutno nalaze i ulozi Sindikata koji je generator problema. (kraj)