Vijesti

SAMIR AVDIĆ IZABRAN ZA ZAMJENIKA GRADONAČELNICE GRADA SARAJEVA

SARAJEVO, 26. JULI (ONASA) – Na 30. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Samir Avdić izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Sarajeva.
Prije toga, Gradsko vijeće je prihvatilo ostavku zamjenika gradonačelnice Grada Sarajeva Harisa Bašića, a radi preuzimanja nove dužnosti ambasadora BiH pri Vijeću Evrope.
Samir Avdić je rođen 21. marta 1967. godine u Sarajevu.
Osnovno, srednje i akademsko obrazovanje stekao je u Sarajevu.
Diplomirao i magistrirao na smjeru “Menadžment u sportu”, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.
Iza sebe ima uspješnu sportsku karijeru, te je prošao sve etape razvoja u Košarkaškom klubu Bosna, gdje je stekao igračku afirmaciju, a nakon toga nastupao je za evropske klubove: Unicaja Malaga – Španija, PTT Ankara, Tofaš Bursa i Tuborg Izmir – Turska.
Radno iskustvo stekao je na menadžerskim pozicijama u sportu, a njegov širi socijalni angažman vidljiv je kroz humanitarni rad u organizaciji “Dobro.ba”, čiji je jedan od osnivača.
Obavljao je funkciju sportskog direktora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.
U sazivu Vlade Kantona Sarajevo, u periodu od januara 2021. do marta 2023. godine, obavljao je funkciju Ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Za svoj angažman u društvenoj zajednici nagrađivan je više puta.
Dodijeljeno mu je zvanje zaslužnog sportiste BiH.
Aktivno govori tri jezika: engleski, španski i turski.
Oženjen je, otac dva djeteta.
Nakon prihvatanja kandidature i polaganja svečane izjave, zamjenik gradonačelnice Samir Avdić se obratio skupu, te se zahvalio gradskim vijećnicima na jednoglasnoj podršci.