Vijesti

MOSTARSKI MUFTIJA SALEM EF. DEDOVIĆ PRIREDIO BAJRAMSKI PRIJEM
MOSTAR, 29. JUNA (ONASA) – MostarskI muftij Salem-ef. Dedoviću priredio je u Kalima resortu u Podveležju tradicionalni bajramski prijem.
“Posvjedočenje vjere, na način kako to ovih dana čine muslimani širom svijeta je posvjedočenje morala kao najvrjednijeg civilizacijskog nasljeđa. Bez toga bi i današnji svijet, ma koliko nam se naprednim ukazivao, bio duhovno siromašan i obezglavljen“ rekao je muftija.
On je podsjetio na temeljna načela islama o poštivanju svake individue na Zemlji, kao zasebnog Božijeg stvorenja iz čega proizilazi stroga zabrana skrnavljenja, dehumaniziranja i obespravljivanja svakog pojedinca po svakom osnovu.
„Iz vjere i ljubavi prema Bogu rađa se i ljubav prema svemu stvorenom, a prema čovjeku posebno. Otkuda onda da su u današnjem svijetu tako brutalni ataci na dostojanstvo čovjeka, da ga se progoni s njegove rodne da mu se dovodi u pitanje jezik, kulturu, identitet“, rekao je dodavši da se ni jedna objavljena vjera s tim procesima ne može i ne smije legitimirati, jer bi to istodobno značilo i izdaju osnovnih principa vjere u Boga.
Bajramsku čestitku u ime Eparhije Zahumsko hercegovačke i primorske muftiji je pred okupljenim zvaničnicima uputio vladika Dimitrije. 
“Postoji potreba izgradnje moralnog društva, međusobnog prožimanja i pomaganja. Ono o čemu imamo različita mišljenja i različita vjerovanja „položimo“ pred Boga kao što je to Ibrahim/Abraham/Avram na Boga oslonio i onda je dobio Blagoslov. I mi ćemo ovdje u Bosni i Hercegovini sigurno imati blagoslov ako vjerujemo da smo tu s razlogom i da nam naša različitost može poslužiti kao inspiracija”, kazao je vladika Dimitrije.
Bajramsku čestitku muftiji i muslimanima Mostarskog muftijstva uputio je i biskup Mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski monsinjor Petar Palić. (kraj) N.H.