Vijesti

PREDSJEDATELJICA KRIŠTO – PRVA ZAMJENICA POMOĆNIKA MINISTRA OBRANE ZA MEĐUNARODNU SIGURNOST GUENOV: JAČATI PARTNERSTVO SAD-A I BIH
SARAJEVO, 27. JUNA (ONASA) – Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s izaslanstvom Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država, koje je predvodila prva zamjenica pomoćnika ministra obrane za međunarodnu sigurnost Tressa Guenov.
Predsjedateljica Krišto je zahvalila američkoj administraciji na predanosti očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Istodobno je iskazala zahvalnost na kontinuiranoj prijateljskoj potpori SAD-a institucijama BiH u provedbi reformi i integracijskim procesima te naglasila važnost jačanja dugotrajnog i obostrano korisnog partnerstva SAD-a i BiH.
Dodala je kako izvanredne prilike u regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju postojećih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu integracija Bosne i Hercegovine. Krišto je izrazila očekivanje za nastavak proaktivne uloge SAD-a u BiH u potpori provedbi reforme izbornog zakonodavstva, ocijenivši je ključnom za funkcionalnost i stabilnost naše zemlje.
Tijekom razgovora Krišto je naglasila opredijeljenost Bosne i Hercegovine europskim integracijama i dodala kako unatoč složenom političkom sustavu, moramo činiti sve da ubrzamo proces europskih integracija i na taj način osiguramo trajnu političku stabilnost i prosperitetnu budućnost zemlje.
Kazala je kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo (MAP).
Dodala je kako integracijske ciljeve možemo ostvariti isključivo kontinuiranim političkim dijalogom, konsenzusom, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem ustavnih nadležnosti svih razina vlasti i uspostavljenim mehanizmom koordinacije.
Snažna potpora je naglašena zajedničkim strateškim energetskim projektima.
Predsjedateljica Krišto je informirala Guenov o radu i postignućima Vijeća ministara BiH, koje je održalo 21 sjednicu i razmotrilo više od 800 točaka dnevnog reda. Naglasila je kako, nakon prethodnih godina zastoja u provedbi reformi, sada ohrabruje suglasje u donošenju odluka o ekonomskim projektima i važnim pitanjima u korist konstitutivnih naroda i svih građana BiH.
Sugovornice su razmijenile mišljenja o daljnjem jačanju bilateralne suradnje u području obrane i sigurnosti te važnim globalnim sigurnosnim izazovima, poput ruske agresije na Ukrajinu. Predsjedateljica Krišto je kazala kako BiH, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ispunjava svoje obveze glede praćenja stajališta zajedničke sigurnosne i vanjske politike Europske unije.
Susretu je nazočio veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy.