Vijesti

U KONJICU OTVOREN TURISTIČKI INFO CENTAR
KONJIC, 25. JUNA (ONASA) – Među osam destinacija koje su podržane projektom Covid – 19 Investment Response/ EU4Business Recovery je i Konjic, kazala je Mekić
U okviru projekta ”Welcome to Konjic” u subotu je u Konjicu otvoren turistički info centar, koji je smješten u objektu” D-0 ARK”.
Čin presijecanja vrpce obavili su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predstavnica GIZ-a u BiH Mirna Mekić, direktorica Agencije ”Prvi korak” Ajla Greda i predstavnik Udruženja ”Naša perspektiva” Armin Alijagić.
Gradonačelnik Ćatić izjavio je kako spomenutim projektom žele svima poželjeti dobrodošlicu u grad vrijednih i kreativnih ljudi, koji na svoj način spajajući kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne vrijednosti i entuzijazam stvaraju kvalitetan turistički proizvod, koji može zadovoljiti želje i najzahtjevnijih gostiju.
S istinskim zadovoljstvom možemo konstatirati kako su donatori prepoznali vrijednost i potencijale koje Konjic ima, tako da danas zajedničkim snagama, zahvaljujući sufinanciranju Europske unije i Savezne Republike Njemačke, otvaramo još jedan značajan segment ukupne ponude, a to je Centar za posjetitelje ovdje u objektu D-O Ark, koji privlači turiste iz svih krajeva svijeta – istaknuo je Ćatić.
Predstavnica organizacije GIZ-a u BiH Mirna Mekić kazala je kako su, nakon niza izazova s kojima je turizam bio suočen tijekom pandemije Covid-19, shvatili da destinacije i operatere trebaju pripremiti za proces transformacije u kontekstu digitalizacije, gdje potpada i održivost turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.
Među osam destinacija koje su podržane projektom Covid – 19 Investment Response/ EU4Business Recovery je i Konjic, koji kao destinacija prati trendove, prepoznaje rast potražnje za zelenim turizmom i održivošću i postaje uzor drugim destinacijama u Bosni i Hercegovini i regiji – kazala je Mekić.
Direktorica Agencije ”Prvi korak” Konjic Ajla Greda istaknula je kako Centar za posjetitelje, koji su otvorili na najposjećenijoj turističkoj destinaciju u gradu će osim unaprjeđenja kvalitete usluga posjetiteljima Titovog bunkera, sve informirati o ostalim turističkim sadržajima Konjica, što je izuzetno bitno u procesu unaprjeđenja sektora turizma koji je od strateške važnosti.
Inače, Agencija ”Prvi korak” Konjic je uz pomoć GIZ-a u BiH, a zajedno s Udruženjem ”Naša perspektiva” iz Sarajeva, implementator projekta ”Welcome to Konjic”.
Svečanost je upotpunjena video prezentacijom turističkih potencijala, koju je uradio mladi Konjičanin Edis Macić, nastupom glumaca AP Neretva Almira Alića i Ene Osmanović, koji su na zanimljiv način predstavili web platformu ”Welcome to Konjic”, izložbom akademskog grafičara Dine Džumhura, nastupim Ženskog vokalnog ansambla ”Rezonanca” i obilaskom objekta D-O ARK, priopćio je Grad Konjic.