Vijesti

STRUGA: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU (RCC) OSVOJIO NAGRADU PRESPANSKOG FORUMA ZA DIJALOG

STRUGA, 17. JUNA (ONASA-BETA) – Savjet za regionalnu saradnju (RCC) osvojio je nagradu Prespanskog foruma za dijalog, a ovo priznanje je u Strugi primila generalna sekretarka Savjeta Maljinda Bregu, saopšteno je danas.
U Strugi u Sjevernoj Makedoniji se danas završava dvodnevni Prespanski forum za dijalog koji se održava svake godine, navodi se u saopštenju RCC.
Bregu je sinoć u ime RCC primila godišnju nagradu Prespanskog foruma za dijalog, govorila je na panelu o regionalnoj saradnji i održala niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima Evropske unije i regiona.
Njoj je nagradu uručio premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, a RCC je nagrađen za petnaest godina predanog rada na jačanju regionalne saradnje i doprinosu razvoju Zapadnog Balkana.
„Nama u Savjetu ova prestižna nagrada mnogo znači. RCC postoji 15 godina, a to su godine kada se nađemo na raskrsnici kada iz detinjstva dolazimo do zrelosti. Balkan je dugo obeilježavan kao raznolika tapiserija kultura, jezika, ali i bolnih sukoba. Ali baš u toj bogatoj raznolikosti leži pravi potencijal saradnje”, rekla je Bregu na ceremoniji dodjele u Strugi.
Na marginama Prespanskog foruma za dijalog ona se se sastala sa brojnim zvaničnicima iz Evropske unije i regiona, s kojima je razgovarala o regionalnoj saradnji, situaciji u regionu, sprovođenju Akcionog plana zajedničkog regionalnog tržišta, Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, ali i o pripremama za predstojeći samit u okviru Berlinskog procesa koji se održava u oktobru u Tirani. (kraj)