Vijesti

POTPREDSJEDNIK FBIH LENDO: PRAVOSUDNE INSTITUCIJE MORAJU SANKCIONISATI PRIJETNJE RATNOG ZLOČINCA KORDIĆA

SARAJEVO, 11. JUNA (ONASA) – Snimak ratnog zločinca Darija Kordića na kojem govori da bi ponovio sve ono što je radio tokom rata, a zbog čega ga je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora, potvrđuje ne samo da Kordić nije rehabilitovan već da se ponosi svojim zločinima i da ih je spreman ponoviti, upozorio je u saopćenju za javnost potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.
S obzirom na izrečene prijetnje, Lendo poziva nadležne pravosudne institucije da hitno procesuiraju i najoštrije sankcionišu Kordića.
Objavljeni snimak također ukazuje na, kako navodi Lendo, prijeku potrebu da se institucije i društvo u cjelini suštinski suoči sa ideologijama poput one čiji je Kordić nositelj, a koje su, očigledno, još uvijek itekako žive i predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.
-Nažalost, umjesto da oštro osude i marginalizuju političke snage koje afirmišu Kordićevo naslijeđe i amnestiraju ga od njegovih zločina, stranke tzv. Trojke ih jačaju, te čak nagrađuju pozicijama one zvaničnike koji su dočekivali Kordića po izlasku iz zatvora. Cijenu takve kratkovidosti, indolentnosti i podređenosti društvenih interesa njihovim pozicijama u vlasti plaćaju građani i buduće generacije – smatra Lendo.
Kako je naveo, umjesto podilaženja retrogradnim snagama, poziva pravosudne institucije, domaće političke aktere i partnere iz međunarodne zajednice na zajedničku koordinisanu akciju kojom će se konačno prevazići naslijeđe rata, savladati ideologije koje i danas prijete novim sukobima i omogućiti svim građanima BiH mirnu i stabilnu budućnost u prosperitetnoj državi, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.(kraj)