Vijesti

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH BEĆIROVIĆ: ZBOG ANTIDEJTONSKOG DJELOVANJA SANKCIJE EU PREMA PREDSJEDNIKU RS DODIKU TREBAJU BITI POOŠTRENE
SARAJEVO, 2. JUNA (ONASA) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s članovima Radne grupe za regiju zapadnog Balkana (COWEB) koje je pozvao da, po uzoru na Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, uvedu mnogo oštrije sankcije prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.
Tokom sastanka s grupom koju čine predstavnici 27 zemalja članica Evropske unije, Bećirović je ukazao da se radi o opasnom političaru koji neskriveno ugrožava Dejtonski mirovni sporazum, te prijeti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a time i miru i sigurnosti.
“U pitanju je političar koji krši Ustav Bosne i Hercegovine, dovodi u pitanje zakone države Bosne i Hercegovine, ne poštuje Ustavni sud BiH, glorificira i odlikuje pravosnažno presuđene ratne zločince te zagovara projekt velike Srbije koji su osudili i najviši sudovi Ujedinjenih nacija”, naveo je Bećirović.
“Deblokiranje određenih finansijskih sredstava Evropske unije predsjedniku Republike Srpske koji otvoreno provodi antidržavnu i antizapadnu politiku”, kaže Bećirović, predstavljalo bi užasno loš potez nagrađivanja antidejtonske i antievropske politike.