Vijesti

OPĆINA STARI GRAD: GRUPA VIJEĆNIKA U OPĆINSKOM VIJEĆU PREDALA INICIJATIVU ZA POKRETANJE OPOZIVA NAČELNIKA IBRAHIMA HADŽIBAJRIĆA




SARAJEVO,29. MAJA (ONASA) – Grupa vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo danas je predala inicijativu za pokretanje opoziva načelnika Ibrahima Hadžibajrića.
Iako je za podnošenje inicijative bilo dovoljno 11 općinskih vijećnika, inicijativu je potpisalo čak više od dvije trećine, odnosno 23 vijećnika.
Na prvoj narednoj sjednici bi se vijećnici trebali izjasniti o ovoj inicijativu, a sudeći prema broju potpisanih vijećnika ona bi trebala biti usvojena.
“Broj potpisanih vijećnika sam po sebi govori da je vrlo jasno raspoloženje da kao predstavnici građana želimo omogućiti građanima da oni izaberu na referendumu da li žele da načelnik nastavi voditi Općinu Stari Grad Sarajevo ili žele prijevremene izbore”, istakao je Vedad Deljković, vijećnik koji je pokrenuo skupljanje potpisa za opoziv.
Deljković ističe da je svako nevin dok sud i tužilaštvo ne dokažu suprotno, međutim da smatra da općina i građani ne smiju biti taoci ničijih sudskih procesa i da građani moraju imati priliku da iskažu svoj stav.
Ukoliko inicijativa bude prihvaćena, Općinsko vijeće će u roku 30 dana usvojiti odluku o pokretannu opoziva te imenovati Komisiju koja će organizovati referendum na kojem će se građani izjašnjavati o opozivu načelnika.
Da bi načelnik bio opozvan potrebno je da više od 50 posto građana koji su izašli na referendum glasa za opoziv načelnika.
Ukoliko građani izglasaju opoziv Centralna izborna komisija BiH će u roku od 60 dana organizivati prijevremene izbore za načelnika općine.