Vijesti

CHRISTIAN SCHMIDT O MASAKRU NA TUZLANSKOJ KAPIJI: MLADI ŽIVOTI SU BRUTALNO PREKINUTI




SARAJEVO, 25. MAJA (ONASA) – Visoki predstavnik Christian Schmidt se u kratkoj poruci putem Twiter naloga prisjetio masakra na Tuzlanskoj kapiji ističući kako ovaj zločin treba biti poticaj da se čini sve kako se nešto ovako ne bi ponovilo.
Na današnji dan prije 28 godina, u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren, na Kapiji u Tuzli usmrtila je 71 osobu prosječne starosti od 21 godinu, dok je više od 200 osoba teže ili lakše povrijeđeno.
“25. maja 1995. godine njihovi mladi životi su brutalno prekinuti. Ovaj stravični zločin nam svima mora biti podsjetnik i poticaj da činimo sve što možemo kako se ovako nešto više nikada ne bi dogodilo. Naročito su političari ti koji moraju intenzivnije raditi na pomirenju i stvaranju prilika kako bi mladi ljudi iskoristili svoje potencijale i napredovali u demokratskoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini”, poručio je u saopćenju Schmidt.
Za masakr na Kapiji pravoznažno je osuđen general VRS Novak Đukić na 20 godina zatvora, međutim on nije iza zatvorskih rešetaka.
Bh. pravosuđu on je nedostupan od juna 2014. godine, kada se trebao odazvati izvršenju kazne, ali to nije učionio pod opravdanjem da se u Srbiji “nalazi na liječenju”.
Za njim je raspisana potjernica, međutim, on ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.